Lehké jako peříčko

Zveřejněno: 24. 4. 2020, autor: Zbyněk  Spěšný, přečteno: 5 344✕

Asi každý, kdo pěstuje na zahrádce víc než jen trávu a je současně majitelem VARI stavebnicového systému ví, že k přestavení malotraktoru na rotavátor je potřeba opravdu celého muže. Ne-li dva, když má osazeny kola nejen vnějším, ale i vnitřním závažím. V tomto případě má jedno takto zatížené kolo hmotnost celých 45 kg, cože je pro těžší polní práce, ale i pro dopravu v náročných podmínkách skvělé. Při přestavbě jsou tyto kilogramy malinko na obtíž, jelikož se sundání kola a nasazení ústrojí rotavátoru na osu Globalu stává pro jednoho náročným úkolem. A jelikož rotavátor je ve využití téměř nejčastější nářadí, mnoho lidí uvažovalo, jak si tuto práci ulehčit.

20200403_170622Je jaro a po loňských zkušenostech, kdy jsme rajčata a papriky pod širým nebem sklízeli málem až v zimě, kvůli u nás ne příliš teplému podnebí (přece jen jsme skoro 600 m.n.m.), jsem se rozhodl, že si letos opatříme foliovník. Ale pozor. Hlavní kritérium je vlastně mé motto. „Práci strojům!“ To znamená, že rýč a motyku už prostě do ruky nevezmu. A ve stabilních fóliovnících a sklenících to moc mechanizací nejde. Ale zase jsem s tím vykýval. Pořídil jsem foliovník mobilní. Respektive, je k zemi ukotven jen čtyřmi, mnou vyrobenými kotevními háky z roxoru a pak už jen zavětrována plachta přihrnutou hlínou. A na podzim z fóliovníku jen stáhnu plachtu, konstrukci přenesu kamkoli, kde nebude zavazet a pozemek pod ním bez potíží zorám a na jaře zkultivuju, zrotavátoruju. 

A už se pomalu dostáváme k jádru pudla. Já sám jsem vždy musel sejmout pohonnou jednotku, převodovku s koly obrátit na bok, vysunout první kolo a nasunout rotavátor a pak totéž s druhým kolem. Po nasazení radličky a posazení Globalu do provozní polohy na nože a radličku jsem teprve nasadil zpět pohonnou jednotku a mohl začít pracovat. Při přestavbě zpět jsem postupoval stejně jen v opačném pořadí. A to už si dokážete představit, jaká je to lopota, a to mám VARI Global, kde jeto velmi jednouché.

A tak jsem začal spekulovat, jak na nějaký ten opěrný stojan. A hle. Náhle se zablýsklo na lepší časy a já získal od kamaráda spolublogera Ondry výkresy k sestrojení stojanu, na výměnu kol, jak si jej vymyslel on. Ale jelikož často odkládám věci na poslední chvíli, říkal jsem si, že si jej vyrobím až na jaře, až jej budu potřebovat a až bude v dílně teplota, ve které by se dalo to odpoledne vydržet bez zdravotní újmy.

A jak tak čekám na jaro, překvapilo mě samotné VARI, a na jaře tohoto roku uvádí na trh montážní stojan SM-01. Měl jsem štěstí, že jsem jej dostal k vyzkoušení jako jeden z prvních.

 

20200404_133800

No panečku… Co vám budu povídat. Přestavba malotraktoru na rotavátor a přesunutí rotavátoru pár metrů na políčko na vodicím kole VK-Global zabrala bratru celých deset minut, při nichž jsem ještě stačil instruovat svou ženu, toho času mou fotografku, o potřebách a úhlech fotografování pro tento článek. Ale o čas by až tak nešlo, i dříve jsem měl okolo čtvrthodinky hotovo. Celou přestavbu by hravě zvládla i průměrná vesnická žena, jak se říká s prstem v nose. Ano. Opravdu tak snadné to je. A to jsem ještě nezmínil, že stojan je konstruován tak, že se zapojuje do závěsu Z-01 (do něj se zapojuje návěs ANV a tento závěs nepřekáží při rotavátorování), a i při jeho nasazení je možná montáž/demontáž závěsu BZN-002. Dále je samozřejmě počítáno s přestavbou i na proorávací kola, anebo instalaci orebných návleků na tažnou nápravu. Se stojanem můžete Varíka i parkovat, pokud ho nemáte zapojený do vozíku. Na to vše je myšleno i včetně neprůstřelné stability jak na betonu, trávě i hlíně.

20200404_13382820200404_133856

 

20200404_134342

Prostě lidé ve VARI nad tím opravdu přemýšlí. Krásné čisté provedení dílů řezaných na laseru, perfektní práškové lakovaní, opěrné díly zinkované, a ten frajerský nápis VARI na boku stojanu tomu dodává onu pověstnou třešničku na dortu. Prostě fabrický originální výrobek, a ne žádné samo-domo. Samozřejmě lze stojan použit i pro stroje Terra a VARI s osovým čepem! Cena není úplně nízká, ale zase je to výrobek na věky, a tak ho určitě svému stroji a pohodlí rádi dopřejete.

Pozemek pod foliovník byl dříve částečně zatravněný a moje maminka na jeho části měla dlouhá léta jen okrasné keře, které jsme přesadili na hezčí místa zahrady. Kopinaté nože se do trávníku hezky a pomalu zakusovaly a odkrajovaly a drtily drn na první převodový stupeň. Dvakrát jsem přejel políčko na jedničku, pak dvakrát na dvojku, pak finálně na trojku a najednou se z neutěšeného trávníku a záhonu stalo políčko nadýchané jako mouka dvounulka. Opravdu skvělý a nenahraditelný pomocník je rotavátor KUK-96.
Přestavba zpět na malotraktor probíhala neméně snadno, jako předtím naopak a já mohl za pár minut umývat nářadí a těšit se z dobře odvedené práce s VARI.
A teď už jen na krásně zkypřené políčko postavit konstrukci fóliovníku, zavětrovat a můžeme vysázet sazenice zeleniny. Úrodě zdar a jaru vstříc!

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související fotografie