Orba, základ pro úrodu v příštím roce

Zveřejněno: 31. 10. 2023, autor: Jaromír Malich, přečteno: 1 283✕

Podzimní zpracování půdy na větších plochách se nejlépe řeší orbou. A tu nelze ničím nahradit. Při správném nastavení stroje je ta orba dokonce velmi snadná, a to máme v zahradě středně těžkou půdu. Chcete se podívat, jak se to podařilo mě? Pak se začtěte do dalších řádků…

Upřímně, vždycky rostu z toho, když si někde přečtu, jak je bezorebný přístup dobrý. Za mě je to jednoznačně nesmysl, bez orby nezpracujete důkladně celou orniční vrstvu, ani nezlepšíte půdní vlastnosti a to samé platí i pro lepší zadržování vláhy a živin. Oni to ti naši předci věděli, proč je orba důležitá a tolik prospěšná. Třeba se s ní účinně i potlačí růst plevelů, zaklopení organického materiálu na bok brázdy je ten přirozený benefit, daný technikou orby, kdy půdu pluh při orbě nadzvedne, odhrne a přetočí na bok, a to v celé výšce ornice! 
Jsem zastánce slov našeho kolegy Honzy Kopřivy, který je velkým a znalým popularizátorem orby, ostatně i mě vytočí věta toho typu, že s Vari systémem nelze orat. Lze a ještě k tomu opravdu jednoduše. Ono tím základem je především si stroj dokázat parádně nastavit. Pokud si přivezete od prodejce nový oboustranný pluh, tak neexistuje jít orat hned. Chce to precizní přípravu. Přesný postup nastavení najdete zde. Já mám tu výhodu, že jsem absolvoval několik kempů orby, které pořádala firma Vari a školitelem byl Varácká legenda, pan František Šimák, díky němu dnes nastavit nový pluh nebo provést seřízení, bezproblémově zvládnu. 

123
Pluh jsem měl připravený, odhrnovací desky díky konzervaci rostlinným olejem absolutně bez rzi a tak jsem se pustil do orby. Zpracovával jsem nejen posekané zelené hnojení, ale i hnůj, který je výborné aplikovat tam, kde budete mít v příštím roce brambory. Zelené hnojení mělo u nás výšku 40 cm a tak bylo nutné jej pokosit mulčovačem. Pro čistou a dokonale vysečenou plochu přejeďte porost klidně dvakrát, získáte tím dokonale rozdrcený porost, stejně tak jsem to dělal i já. Pro snadnou práci si vždy zkontroluji tlak v pneu, uzávěrky v kolech si nastavím na jízdu vpřed (lze využít i polohu závěrnou a na souvrati na otočení jedno kolo vypojit za záběru) a Varíka osadím všemi závažími. 

456
Plochu máme velmi mírně do kopce, proto vždy klopím půdu proti kopci, tedy vyjma prvního řádku, který zaklápím vždy směrem do pole a další řádky pak jedu jedním směrem. Kdybych to udělal obráceně, kvalitní půdu bych si z pole vyhazoval na mez a na konci plochy bych měl za pár roků místo bez ornice, tedy neúrodné jako poušť. 
Uznávám, že řádky jsem měl zezačátku trochu křivé, ale to nevadí, protože i tak si myslím, že se mi orba povedla. Organický materiál jsem dokonale zapracoval do půdy, omezil růst plevelů a plochu připravil k odpočinku.

Teď nechám pole být a zjara přijde zase na řadu rotavátor. 
Mějte se krásně, přátelé.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články