Podzimní seč na horách

Zveřejněno: 17. 10. 2023, autor: Jaromír Malich, přečteno: 825✕

Podzim nás dostihl svými kroky. Možná, že i vy řešíte, co se zbytky trávy na zahradě nebo vzrostlým zeleným hnojením. Pokud chcete vidět, jak to řeším já, pak čtěte. 

Podzimní období je pro mě takové mírně uspěchanější, protože mám nejraději, když se všechny práce, spojené s ukončením sezóny na zahradě, stihnou s dostatečným předstihem. Jinak letos si ty práce v zahradě opravdu užívám a i přes to sucho byla úroda opravdu povedená. 
Trávu na louce vždy na přelomu září a října naposledy poseču, protože ponechat porost ve vzrostlém stavu přes zimní období, není úplně vhodné. Dlouhá tráva během zimy polehne, může zahnívat a louce jako takové jednoduše nesvědčí, protože na jaře se může vyskytnout i plíseň sněžná, která je známá jako ty bělavé fleky v trávníku. Pokud nesečete trávu na krmení, pak je vhodným prostředkem mulčovač. Porost poseče a rozdrtí, přitom ale nijak nevadí, že ten drobek hmoty zůstane na ploše, během podzimních týdnů, kdy častěji prší, se bez problému rozloží.

123

Na podzim už je trávy malé množství, takže žádná bubnovka, ale ideální na to využít mulčovač. V našem případě došlo na oblíbenou sestavu podvozku AF-550 s pohonnou jednotkou PJCV-224, která je osazená motorem Kohler CV-224. 
Porost měl maximálně 20 cm a při používání rychlosti pojezdu 2,4 km/h jsem pracoval pohodových 1,5 hodiny. Toto je práce opravdu nenáročná, protože motor má neuvěřitelnou výkonovou rezervu a nevadí ani hustý porost. A nevadí dokonce ani občasné krtince, kterých na naší louce o výměře přibližně 1000 m² bylo poměrně požehnaně. Taková opravdová odpolední procházka. 

45
Následně čekal na naše ,,áefko“ mnohem větší úkol. Měsíc starý porost luskoobilní směsi s hořčicí, takže pořádně hustý koberec, který jsem vysel po sklizni brambor a díky tomu, že hned v noci po výsevu silně zapršelo, rostliny krásně vyrostly. K tomu ještě zbýval porost lichořeřišnice, měsíčku a chrpy, tyto druhy naše děvčata využívají jako bylinky a rostly tady už od května. Při výšce porostu zeleného hnojení kolem 40 cm bylo hmoty opravdu hodně, ale stroj si s tím poradil naprosto bez problémů. Mulčování je výborná technika, protože porost je jemně nadrcen a rozhozen po ploše, ale pozor, nejlepší je jej přejet dvakrát. Poprvé nahrubo, podruhé dosekáváme a máme krásně připraveno k orbě. Během chvíle byly zpracovány i ony bylinky, které taktéž poslouží jako přírodní hnojivo, které se zaorá. Nastavení výšky sečení si v případě potřeby jednoduše upravíte vyjmutím nebo doplněním podložek pod vodicí ostruhou vpředu. 

678
Spojení vyžínače AF-550 a pohonné jednotky s motorem Kohler CV-224 je na můj vkus výborná kombinace. Použijete jej nejen na běžné sekání vysoké trávy během roku, a to kolem chalupy nebo domu, obrovskou výhodou je obrovský točivý moment motoru. Ani porosty s velkou hustotou tento motor nezaskočí a tak je možno stále pracovat s vyšší rychlostí pojezdu bez negativního dopadu na kvalitu sečení nebo spotřebu paliva.  Na podzim dosečete travnaté plochy větších výměr, rozsekáte zelené hnojení před orbou nebo rozdrtíte zbytky rostlin, které máte připravené do kompostu. A pro ty, kteří po Kohleru touží, stále běží akce ekodotace, která je vztažena i na tuto pohonnou jednotku.
A teď už přichází čas orby, o ni ale až příště.


Přeji vám krásné podzimní dny, přátelé. 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.