Sekání vysoké trávy s bubnovou sekačkou

Zveřejněno: 29. 6. 2020, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 922✕

Bubnová sekačka je skvělá na každou zahradu pro pravidelné sečení. Je úplně jedno, do jaké výšky doroste, protože čtveřice nožů podsekne porost , složí jej pěkně do řádku a vlastně ani není třeba řešit nějaké seřizování. A Samson, ta bubnovka k malé převodovce k Vari systému, je vlastně trochu přehlížený unikát. 

Letos jsem sečení pojal trochu odlišným způsobem. Místo mulčování jsem si zapůjčil adaptér Samson-56, protože trávy narostlo tolik, že jsme se dohodli s místním farmářem u nás na vesnici o tom, že mu posekanou trávu vždy dovezu a on ji použije na krmení. Tahle bubnovka má několik zásadních výhod. Pro připojení není potřeba žádné nářadí, prostě jen se nasune hrdlo sekačky do příruby převodovky, zajistí kolíkem a jde se pracovat. Za unikátní řešení v této třídě mechanizace považuju ,,pohon“ sečení. Samson totiž používá hřídel a úhlový převod s olejovou náplní, a to je oproti řemenovým konstrukcím jiná liga. Záběr 56 cm je tady použit záměrně, díky tomu mohou tento systém sekání trávy použít i například majitelé strojů Terra s dvoutaktními motory, které mají menší točivý moment. Čtyři nože jsou potom zárukou jejich nižšího opotřebení. Na každý nůž připadá menší množství hmoty. Samozřejmě, u sekání bubnem nedosáhnete tak kvalitního střihu jako u lišty (kterou učebnicově odprezentoval můj kolega a kamarád Ondra Vrzal), ale jediné, co řešíte, je případná výměna nožů a jednou za čas výměna oleje v převodovce adaptéru. 

123

Při sekání nevadí krtince nebo nerovnosti, s tím se prostě u bubnové sekačky počítá. Pro přejezdy má malá převodovka DSK-316.1 PSVN vypínání náhonu a rychlost pojezdu je prostě tak akorát. Je mi úplně jasné, že spousta hejtrů mi dá za tyto slova mínus po přečtení, ale k čemu víc rychlostí? Zase by to pro uživatele bylo dražší, komplikovanější, těžší a nakonec současná převodovka dokáže fungovat nejen se Samsonem, pásovým obracečem sena OP, ale i mulčovačem nebo sněhovou frézou, které mají podstatně větší energetickou náročnost. A ti z Vás, kteří vlastní starší převodovky s rychlejším pojezdem? Nevadí, i tady Vám bude Samson bez problémů fungovat. Jen současná verze má však další výhodu v tom, že jí nechybí širší rozchod, efektivnější vnitřní hypoidní převod a foukaná kola. 

456

S adaptérem Samson jsme sekali první trávu, která byla nejen vysoká, ale zároveň hustá. Problémem nebylo nic, v trávníku je letos neuvěřitelné množství mravenčích hnízd a ty sekačka rozmetala. Stroj i bez řádkovací plachty porost skládá hezky do řádku. Vysoký kryt zajistí, že nedochází k odhození kamenů nebo hlíny proti obsluze. Celoplošný lisovaný podběh na ložisku je perfektní, protože nože nezabírají do země a strniště má stále stejnou výšku. Na videu můžete vidět, jak se Samson popral s trávou u nás v zahradě. Mám za to, že na pravidelné sečení za účelem krmení hospodářských zvířat je vhodnější alternativou, protože trávu jednoduše sekačkou nařádkujete a odvezete. K tomu nepotřebujete nikoho na odhrabování a údržbu zvládnete doma sami, nic na tom není. Určitě kontrolujte stav nožů po každém sekání, poškozené ostří se dá otočit. Při výměně nožu použijte vždy nové vymezovací kroužky, které slouží k tomu, aby se nůž při dotažení šroubového spoje volně otáčel. Proto je vhodné vždy mít náhradní sadu nožů při ruce a případné poškození vyřešit výměnou dílů za nové.

789

Pokud jste vlastníkem převodovky DSK-316 a přemýšlíte nad pořízením bubnové sekačky, pak by jste na Samsona 56 neměli zapomenout. Dnes existuje sice perfektní nový jednoúčelový adaptér BDR-650 V, to ale nic nemění na tom, že když už člověk tu malou převodovku doma má, pak by bylo škoda, aby stála zaparkovaná někde v kůlně. Její využití díky řadě funkčních adapterů je pak celoroční.

Přeji Vám krásné léto a velkou úrodu, prostě pěstujte a buďte soběstační s Vari :-)

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.