"BEZKONFLIKTNÍ" ŘEZÁNÍ

Zveřejněno: 27. 5. 2020, autor: Bronislav Malý, přečteno: 2 283✕

"Potichu", zcela nenápadně a bez ohledu na počasí se dá i řezat dříví!!

Po akumulátorové sekačce zde mám i pilu "na baterky"!  Jde o TUTO PILU.  Pila byla "živena" stejným akumulátorem jako sekačka, tedy 5 Ah kapacity a napětí 56 V. A musím uznat - překvapila mě ještě víc než sekačka. 

Pila je osazena řeznou soupravou, kde vodicí lišta má délku 35 cm a řetězem je "malá" 3/8 - síla článku 1,1 mm. Zcela beznářaďové odnímání krytu řetězu i napínání řetězu. Olejová nádržka pro olej ztrátového mazání řetězu má průhlednou část, takže je vidět, kolik ho ještě zbývá a je-li potřeba dolít. 

Výhodou elektrických pil je, že se dají používat v uzavřených prostorách. Když nepřeje počasí, lze se zavřít do stodoly, kůlny či dřevníku a řezat. Tato AKU pila má i tu výhodu, že nepotřebuje k napájení žádný kabel. Hlučnost pily je jen taková, jakou vydá řetěz procházející dřevem, takže práce neobtěžuje hlukem svoje okolí. 

S pilou jsem zkusil i podélný řez a poprala se s tím velice dobře. Jediný problém byl, že dlouhá vlákna z podélného řezání se nestačí odvádět z prostoru řetezky - pod krytem a ucpe se to. Je třeba vlákna rukou vytahat a jede se dál. S klasickým příčným řezáním a odvodem pilin není žádný problém.

Ve fotogalerii vidíte, kolik dřeva na jedno nabití ta pila pořezala. Myslím si, že je to opravdu dobrý výsledek, plná kára za traktor plus podélný řez! I rychlost řezu je výborná. Tady na tom má asi zásluhu řetěz a jeho průřez. Řezalo se na koze i na zemi až do vybití akumulátoru. Ten na Vás červeně zabliká a je konec. Elektronika odstaví dodávku elektřiny, aby se akumulátor nezničil. Nabíjení pak trvá do 45 min. 

Budu se opakovat se začátku článku - ta pila je fakt dobrá, možná víc jak dobrá. A s tím, co nařeže na jedno nabití, musí - by měl být spokojen snad každý. Potom si na třičtvrtě hodiny odpočine a pokračuje dál. Nebo! Pořídí ještě jeden akumulátor a řeže prakticky bez omezení. Větší smysl ale má jeden akumulátor a vícero aku strojků podle toho, co kdo potřebuje a co je zrovna třeba dělat. Škála produktů EGO je veliká. 

Při práci s pilou používejte alespoň ochranné brýle a rukavice. 

Tak pilinám ZDAR!! 

PS: Jsem rád, že všichni moji mínusovači jsou živí a zdraví a opět čtou moje články!

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související fotografie