"BEZKONFLIKTNÍ" SEKÁNÍ TRÁVNÍKU

Zveřejněno: 15. 5. 2020, autor: Bronislav Malý, přečteno: 2 187✕

Stále častěji se lze setkat s obcemi, které uplatňují obecně závaznou vyhláškou "nedělní" klid. Této sekačky se to rozhodně netýká!

Čerstvě se objevil v produktové nabídce VARI AKU program poháněný 56 Volty. Jde prostě o různé užitečné strojky na baterku. Patří mezi ně mimo jiné i zahradní sekačky na trávu. Vše nese značku EGO, která je u nás sice nová, ale ve světě je to značka jako hrom, dokonce v USA je to číslo 1. v prodeji aku zahradní techniky. Takže žádný no name to rozhodně není.

Neodolal jsem a požádal o zapůjčení sekačky. Půjčili mi EGO LM2021E-SP se záběrem 50 cm, 5 Ah baterií a rychlonabíječkou. Součástí byl mulčovací klín, deflektor bočního výhozu a samozřejmě 60L sběrný koš. Po kliknutí na odkazy se dostanete na prezentaci této značky i jednotlivých produktů.

Mě ta sekačka mile překvapila. Poseče uvedenou plochu a doba nabíjení baterie taky sedí. Je třeba si uvědomit, že je to sekačka na udržovaný trávník s pravidelnou péčí. Velký vliv na výdrž má i ostrost nože. Já jsem z pohledu určení sekačky sekl "nesmysl", je to vidět i na fotkách, přesto to zvládala velmi dobře. Je znát funkce elektroniky, která řídí přísun proudu k motoru a jeho otáčky podle zatížení.  Sekačka perfektně sbírá posečenou trávu i díky dobře tvarovanému šasi.  Úplnou lahůdkou je plynule ovládaný, na hlavním motoru nezávislý elektrický pojezd a když píšu plynule, tak to myslím doslova. Takže uváděné hodnoty nejsou jen reklamním trikem a za neuvedených jakýchsi podmínek, ale jsou prostě pravda. Co píší, to sedí. 

Všimněte si, jak úsporně vzhledem k místu se dá sekačka skladovat! Není v ní žádná kapalina, tak se dá krásně uložit na výšku, režim sklopení a teleskopického zasunutí řídítek je nevídaný a poloha řídítek pro vyndání sběrného koše je prostě geniální, protože madla nikde nepřekáží a nemusíte přeručkovat! A údržba? Pokud se jí obsluha věnuje hned po práci, není třeba tlaková voda ale sekací prostor stačí oblít z konvičky vodou, ulpělá tráva sjede z povrchu a je hned čisto. Jako nová. Myslím, že není třeba se obávat vody v motoru, před kuličkovým ložiskem je gufero, a to ho dostatečně ochrání. Kdo bude čistit zaschlou špínu, musí si vzít na pomoc ještě smetáček, no. 

Jako poslední taková libůstka – sekačka má světla!!  Jsou to čtyři LED moduly dva a dva po bocích krytu motoru. Jasně, koho by to zajímalo, kdo by sekal v noci, ale svítí to fakt dobře! Jen jsem nenašel způsob, jak to věrohodně zdokumentovat. Co na té sekačce je, je celkem promyšlená a plně funkční. To hlavní ale je, že je opravdu tichá, nikoho neruší a myslím, že ji lze používat kdykoli, díky světlům třeba i v noci! 

Závěrem mohu říci všem, kteří nad nějakým tím AKU přemýšlejí, vyzkoušejte si to co nejdřív! Samostatný nákup jednoho aku stroje nemá smysl, kouzlo aku je v řadě strojů, které krmí jedna baterie, pak to dává velký smysl a možnost celoročního využití. A to v EGU moc dobře vědí a mají perfektně promyšlené. Jen solidní prodejci Vám umožní si stroj půjčit a Vy budete vědět, jestli Vám to vyhovuje, nebo to prostě pro Vaši potřebu není. Osobně se mi zdá, že 56 V je správná volba, protože výkonu je dostatek, kapacity také a přitom je rozumná váha. Další produkty EGO pro Vás budu určitě testovat dál! Asi jsem propadl Voltům! Jo! A budete taky hrozně EKO-BIO atd., protože emise má tato sekačka jinde než v místě použití!

Tak bezkonfliktnímu sečení Zdar a držím palce při výběru!

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související fotografie