Podzimní podmítání hořčice

Zveřejněno: 13. 9. 2019, autor: Ondřej Vrzal, přečteno: 4 139✕

Když jsem se v polovině prázdnin dostal na zahradu, nestačil jsem se divit. Hořčici, která zde byla pouze jako výplň na volné políčko, narostla do obrovských rozměrů. To jsem to ale pohnojil… Ale, co když?

Minulý rok to na druhém políčku vypadalo stejně. To jsem se rozhodl porost zmulčovat a nechat políčko ladem až do podzimu, kdy se na něj přidal hnůj a zoralo se. Letos jsem si vzpomněl na jeden komentář čtenáře blogu, Pavla Tomana, kde uvádí, že provádí podmítku obilného strniště s kypřičem AKY-356. A to mi vnuklo nápad!

„Možná to ještě zachráním!“, zajásal jsem. První část mého plánu byla naprosto jednoduchá, nedělat vůbec nic. Tedy abych byl přesný, nedělat vůbec nic s hořčičným porostem, samozřejmě. A tak jsem čekal, dokud hořčice nedozrála. Až začátkem září začaly ze suchých šešulí vypadávat hořčičná semínka, přišel ten správný čas na další část plánu. Do pracovního nasazení se dostal mulčovač Tajfun-52, který veškerý porost s přehledem nadrtil. Ten byl dost suchý, takže motor neměl ani nejmenší tušení o tom, že vykonává nějakou práci. Abych byl objektivní, tak si nemohu odpustit jeden poznatek. Žebra na mulčovači zabraňují lepšímu vstupu uschlého materiálu k noži, a tak jsem občas musel mulčovač přizvednout, aby bylo vše nadrceno. Tady mají výhodu vyžínače křovin, které nemají v základním provedení vstup do žacího prostoru nijak omezen. Ideální by na tuto práci byla AF-550, ale tu bohužel nemám. I Tajfun si s ním poradil a to je hlavní. Ještě doplním, že jsem dělal jen jeden přejezd, proto někde zůstaly delší lodyhy. Pro precizní strniště by byl nutný ještě jeden přejezd, to už mi ale přišlo jako plýtváním benzínem.

PIC_20190904_150645867-01PIC_20190904_151044319-01PIC_20190904_151150329-01PIC_20190904_151214969-01PIC_20190904_152144812-01PIC_20190904_152201892-01PIC_20190904_152234791-01PIC_20190904_152522037-01PIC_20190904_152824136-01
PIC_20190904_153000610-01PIC_20190904_153918222-01PIC_20190904_151751457-01

Druhá část plánu spočívala v podmítce vzniklého strniště. A to byla práce právě pro kypřič AKY-356. Tu podmítku berte s rezervou, prosím. Můj kypřič však na svém štítku má ještě označení KP-70, je totiž z dob Terry. Od toho dnes vyráběného se ale podle mého názoru v ničem neliší. Jeho 5 prstů vcelku bravurně vniká do půdy a díky tvaru nožů, pokud se tak dají nazvat, ji nejen narušuje, ale částečně i obrací. Možná Vás, milí čtenáři, napadá, proč jsem nepoužil kombinátor K-720, který také mám a jsem s ním velice spokojený při přípravě půdy na jaře? Ten je ale konstruován pro předseťovou přípravu půdy. Jeho radličky s noži ve tvaru šipky půdu kypří, nadzvedávají a drobící válec drtí hrudy a urovnává zeminu za strojem. To ale pro podmítku není moc vhodné, potřebujete půdu i se strništěm a zbytky rostlin alespoň částečně otočit. To byl totiž od začátku můj plán. Zmulčované zbytky hořčice i se semeny zapravit do půdy, kde vzklíčí a až vyrostou do té správné výšky, budu mít požadované zelené hnojení a vše krásně zaořu. Práce šla s kypřičem dobře, jen asi 2x za celé políčko se mi stalo, že ho více hmoty zacpalo. Stačilo zastavit, zvednout ho a nohou hmotu odstranit. Šířku záběru jsem nastavil stejnou, jako je rozchod tažné nápravy.

PIC_20190904_160936497-01PIC_20190904_163426405-01PIC_20190904_161159712-01
PIC_20190904_161437101-01PIC_20190904_162511307-01PIC_20190904_162545062-01
PIC_20190904_162609787-01PIC_20190904_162804895-01PIC_20190904_162528940-01
PIC_20190904_163356212-01IMG_20190912_161445-01IMG_20190912_161532-01

Teď po týdnu, co jsem tuhle podmítací operaci provedl, se musím pochválit. Vypadá to, že se mi moji chybu podařilo napravit. Po deštích už se na poli začínají objevovat malinké rostlinky hořčice. Děkuji Pavlovi Tomanovi za jeho postřeh s využitím AKY-356 a Vám ostatním za to, že jste si přečetli můj článek. Možná tak kypřič využíváte běžně nebo je to pro Vás také novinka jako pro mě. Schválně se podělte o zkušenosti do komentářů.

Chtěl bych Vám popřát krásný začátek podzimu a bohatou úrodu. Na polích a zahradách totiž ve větší míře dozrává to, s čím jsme se celý rok piplali, nastává čas sklizně.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.