Voda živá

Zveřejněno: 23. 8. 2019, autor: Zbyněk  Spěšný, přečteno: 2 585✕

Každý správný zahrádkář, farmář, či zemědělec ví, že bez vody to nejde. Posledních pár let nás trápí sucho a úbytek spodní vody, takže i když máme vlastní studnu, záhony vodou z ní nezaléváme. Přece jen, tu si necháváme na pití pro nás a pro naše zvířectvo.

Vodu na zalévání záhonu chytáme dešťovou. Až do letoška byl pod každým okapovým svodem postaven alespoň jeden plastový sud, ze kterých jsme nabírali vodu do konve a ručně zalévali. Ale pořád to bylo cca 600 litrů, což není žádné množství, jelikož spotřeba našich záhonů je cca 100 litrů na den. Takže za pár dnů jsme byli na suchu. A zase když hodně zapršelo, nateklo nám zase jen zmiňovaných 600 litrů a zbytek zbůhdarma odtekl pryč.
 
Ale letos jsem si řekl dost. Už žádné plýtvání vodou. Rozhodil jsem sítě po známých a kamarádech, jestli by se někde daly sehnat plastové IBC kontejnery o objemu 1 000 litrů. Ačkoli to chvíli trvalo, podařilo se a krásně čisté první dva kousky (plánuju mít 4) máme doma. To bylo radosti! A přitom taková blbost, že?
 
Varinka se zase zapojila do práce a ochotně a bez námahy převezla obě nádrže z garáže do zahrady na místo určení. Těžko bych to nesl v rukou. Sice mají jen cca 50 kg, ale chodit s tím 200 metrů bych nechtěl. Od čeho přece mám nejlepšího pomocníka, který nikdy nezklame?
 
Tak jsem dopravil, vyložil a usadil IBC kontejnery na místo, uzpůsobil svod okapu tak, aby směřoval do prvního z nich a zbývalo jen vyřešit, aby se do nádrže s dešťovou vodou nedostávaly nečistoty ze střechy a ze stromů. I to jsem po malé chvilce vyřešil vcelku jednoduše a o to více účelně. Posloužil plastový květináč, kus sítě proti hmyzu a tavná pistole. A přečerpávání do ostatních nádrží už mám taky vymyšleno. Provedu to systémem spojených nádrží, když na vypouštěcí ventily našroubuju přírubu s hadicí. O vše ostatní už se postará gravitace.
 
Tak a máme hotovo. Teď už jen přečerpat vodu z původních sudů do IBCček. K tomu nám úžasně slouží výkonné zahradní čerpadlo se dvěma stupni filtrace, které při běžném provozu používáme k zalévání záhonů. Za chvíli je hotovo a my se můžeme těšit na další déšť s vědomím, že nádrže hned tak nepřetečou.
Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související fotografie