Boj s první trávou

Zveřejněno: 9. 6. 2019, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 441✕

Tráva se v letošním jaře dere na svět s neskutečnou chutí. Možná, že po příjezdu na chalupu budete zaskočeni její výškou a hustotou. Pokud ji nepotřebujete na sušení, pak se nabízí mnoho řešení. Jedním z nich je třeba adaptér k pohonné jednotce.

Prostě a jednoduše, odpojíte motor s řidítky od převodovky a upnete jej na podvozek mulčování. Nepíšu tady o Tajfunu, protože Vari má v prodeji nový, samostatný a jednoúčelový adaptér, nazvaný Hurricane AF-550. Konstrukčně jde ve šlépějích svých sourozenců z řady jednoúčelových strojů, takže laťka byla nasazena opravdu pěkně vysoko. Nerezová skříň, řemenice z jednoho kusu nebo dvě rychlosti pojezdu. A ta hokejka vpředu? To je přece vodicí ostruha, přidáváním nebo odebíráním podložek pod ní si nastavíte výšku strniště. A mohl bych jmenovat dále.

123

Poté, co motor zapojíte na podvozek, už stačí na levou rukojeť jen přichytit pomocí dvou křídlových matic celokovovou páčku na ovládání pojezdu. Malá červená páčka vpravo slouží k sepnutí pohonu nože. Správný postup je, spínání provádět za volnoběhu a poté jen přidat plyn do provozních otáčkách. V nich to samozřejmě jde také, ale proč si zbytečně zkracovat životnost řemene?

456

Sekání vysoké a husté trávy, které vidíte i níže na videu, provádím na první, nižší rychlost pojezdu (1,8 km/h), která je na takový porost akorát. Druhá (2,4 km/h), ta je až na sečení otav. Přehazování zvládne každý, jde jen o posun řemene na vedlejší pár řemenic. Vše bez nářadí. Skříň sečení jsem ještě mírně vylepšil, namontováním přední plachetky, která brání odhozu trávy ven ze sekací komory. Náročnost na sílu motoru je sice větší, ale porost je lépe nadrcen. Pro pohon používám motor XP-200, který je na takovou práci přiměřený. Rychle reaguje při změně zátěže, takže netrpí poklesem otáček nebo jejich zakolísáním. Malý ořezávací nožík nad sekací čepelí brání namotávání trávy na tubus hnací hřídele nože.

789

Mulčování mě baví, protože mě zbaví starosti s posekanou trávou, nemusím jí odhrabávat. Jen posekám a je hotovo. Prostě ideální pro mě lenocha. Ale tohle se určitě nebude líbit jen mě, protože existuje řada z vás, kteří na takový podvozek čekali. Třeba vám i někdo naznačí, že malá kola jsou špatná a plechová skříň ještě horší. Není to pravda, protože hodně dělá šířka kol, díky tomu je i pohyb bez pojezdu při dosekávání snadný. Díky malým kolům je navíc těžiště stroje posunuto níže, takže to znamená i lepší stabilitu při sečení na mezi nebo v mírném svahu. Nerezová skříň se šikmými boky zase udělá, že tráva bude mnohem lépe nadrcená. Po sekání stroj očistíte mokrým hadrem, utřete dočista a mašina bude jako nová po mnoho let. Samozřejmě, ani na údržbu podle návodu, se nesmí zapomínat.

Tak krásné léto a jen malé starosti s velkou spoustou trávy :-)

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.