Parádní proorávání brambor

Zveřejněno: 6. 6. 2019, autor: Jan Kopřiva, přečteno: 7 536✕

 

 

Proorávání brambor je nad míru důležité. Půda se prokypří, odplevelí a brambory se nakopčí. Nakopčení brambor, tedy přihrnutí stonků, podpoří tvorbu nových stolonů, na kterých se tvoří další hlízy. První proorávka se provádí tzv. na slepo, tedy před vzejitím hlíz, druhá po vzejití hlíz a třetí před zapojením řádků.

Vzdálenost bramborových hrůbků by měla být asi 70 centimetrů. Po pravdě řečeno, čím je větší vzdálenost, tím je porost vzdušnější a odolnější plísni bramborové. Já sázím brambory pomocí Vari systému s čelně neseným sazečem SB-40. Vzdálenost 70 centimetrů tak není žádný problém. Problém nastává až v okamžiku proorávky. Ačkoliv jsem vždy hrobkovací radlici roztáhnul na maximum, nedařilo se nahrnutí do výšky hrůbků. Na videích Hondy z Japonska mě zaujala žlutě zářící hrobkovací radlice. Konečně něco, co by brambory přihrnulo podle mých představ. Zakoupení u nás? Nemožné, v nabídce prostě není.

213

 

Nakonec jsem si radličku nechal dovézt od známých při cestě do Japonska. S malou úpravou je naprosto bez problémů připojitelná do nosiče radličky N-3. A v čem je tato radlice unikátní? Má možnost třech způsobů nastavení. Pomocí vodícího kolečka se nastaví zahlubování, předním stavěcím šroubem sklon radličky a zadním šroubem šířka záběru. Radlička je vyrobená s odolného a velice tvrdého plastu, kovový je jen čelní trn a nastavovací mechanizmy. S radličkou je velice příjemná práce a výsledek maximální. Uplatnění najde nejen při pěstování brambor, ale také při tvorbě hrobů pro výsadbu či výsev zeleniny, což je v současné době velice populární trend.

 

6 7 IMG_20190602_115807

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.