Sekačka MP1 554 H a její druhé dějství

Zveřejněno: 27. 5. 2019, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 444✕

Sekačku MP 1 554 s motorem Honda už určitě dobře znáte. Od mého testování, které jsem prováděl před dvěma lety, přišla ale zásadní inovace. Jaká je se zbrusu novým srdcem?

Velké sekačky jsou pro údržbu zahrady velmi praktickou záležitostí. I když například mezi záběrem 48 a 53 cm je rozdíl pouhých pět centimetrů, práce jde mnohem rychleji od ruky. A to i tehdy, když je zelený porost po ránu vlhký a nebo přerostlý. Je to dáno i tím, že větší stroje jsou osazovány výkonnějšími motory s větším zdvihovým objemem. Úplně nejlepší využití motorů na sekačkách nabízejí ty modely, mající možnost proměnné rychlosti pojezdu.

Inovovaná sekačka je hezká, co říkáteNový motor zaujme precizním zakrytovánímBoční pohled na stroj

Přesně tyto výše napsané věty inovovanou sekačku MP1 554 WSVQ-H charakterizují. Má velký záběr 53 cm a variabilní pojezd, kdy si nastavíte rychlost podle hustoty a výšky porostu. Síla motoru je tím pádem skvěle využitá. Motor GCVx 170 je úplná novinka. Se starší GCV 190 nemá vůbec nic společného, kromě značky a označení typové řady. Nový nástupce má objem válce 166 ccm, čistý točivý moment 11,1 Nm a plní emisní předpis Euro 5. V útrobách motoru se skrývá rozvod OHV, nechybí automatický sytič a papírová vložka vzduchového filtru. Z technického pohledu je řešení motoru ještě zajímavější. Jeho skříň není dělená a servisně je řešený tak, že vše lze ,,zeshora“ od setrvačníku.

Pohled do vzduchového filtru, vedle je uzávěr přívodu paliva, jehož nalévací hrdlo je většíPřední madlo a snadné nastavení výšky sečení dokreslují preciznost zpracování

Chování sekačky se instalací méně objemného motoru zlepšilo. Motor je kultivovanější, díky točivému momentu je spotřeba na stejné úrovni s předchůdcem. Takže se není čeho bát. Se sekačkou jsem pracoval v rámci kosení první trávy, která byla hodně přerostlá a hustá. Nic z toho tuhle mašinu nezastaví. Malé překvapení jsem našel i na žací komoře, která je nově se sběracím nožem. Takže ani po dešti se na vás tenhle stroj nevykašle.

Při sečeníPři sečení na zahraděTakhle krásně umí sekačka naplnit koš

Podívejte se na fotky, kde je vidět, jak parádně umí nabouchat koš trávou, která byla po ránu ještě s přídavkem rosy. Tam, kde je porost hodně vysoký, jsem snížil rychlost pojezdu a nebyl jediný problém. Díky velkému rozsahu rychlosti pojíždění je MP1 554 H jako stvořená pro zahradu, kde chtějí sekat jak mladí, tak postarší rodiče. Všichni si přijdou na své. A ženy, ty si pochválí snadný start a to, jakou krásnou červenou mašinou to sekají kolem domu. Velká kola na dvou ložiskách jsou super i při objíždění překážek.

Mě se tahle sekačka prostě líbí. Novým motorem je rázem posunutá na vyšší příčku, přitom ale dobré vlastnosti jako kvalita sekání, sběru a flexibilita, zůstaly. Nicméně, dokázal bych si představit, že na tomto základě by se usídlil ještě další motor, který by k vynikajícímu variátorovému pojezdu přidal ještě elektrický start.

Přeji vám krásné dny, plné radosti :-)

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články