Práce s Vari a lidské chybování

Zveřejněno: 2. 5. 2019, autor: Miloš Valenta, přečteno: 3 197✕

Péče o travní porost vyžaduje každoroční provzdušnění, přihnojení, dosetí holých míst travním semenem a konečným zaválcováním.

 

 

 

Údržba trávníku se dá provádět mnoha způsoby.  Jedním z nich je použít hrábě, ale je to dost dřina a výsledek není úplně to ono. Další způsob je použití ručního nástroje s násadou a hvězdicemi na čepu. Je ale nutno dost tlačit na násadu a je to také dřina, i když výsledek je  již lepší. Nejlepší způsob je použít vertikutátor od Vari s názvem PP-60 a to bez dřiny, ovšem pokud jste s tímto strojem obeznámeni.

DSC03535DSC03536P1100898P1100899

 

 

 

 

 

A právě o tom chci dnes ve svém článku něco napsat. Ne o provzdušňovači, ale o chybách, které se během práce mohou objevit a to z neznalosti. Přivezl jsem si z chaty Vari na údržbu trávníku okolo baráku. V práci jsem vyprávěl kolegovi o účelnosti provzdušňovače a proč to vlastně každoročně  na jaře a na podzim provádím. Slovo dalo slovo, ( vlastně on mi dal lahvinku) a dohodli jsme se, že provedeme údržbu trávníku také u něj doma na jeho zahradě. V sobotu jsem k němu přijel, připravili jsme stroj a šli na to. Samozřejmě pro natočení videa jsem si od něj náležitě nechal potvrdit souhlas všech zúčastněných, teď co máme to úžasné GDPR a snad i od krtka, co tam někde v rohu zahrady udělal svůj kopeček. Ale to odbíhám.

Zahrada nebyla pročesána asi pět let. Předvedl jsem jim, jak Vari nastartovat a jak se s PP-60 rozjet. O samotné práci s vertikutátorem jsem úmyslně mlčel, prostě situace, jako když si nový zákazník o práci s tímto strojem nic nepřečte, na instruktážní video se nepodívá, nebo někde nevyzkouší.

Ve videu je hned na začátku vidět, že se se strojem doslova dřeli. Nebrzdili jej zadním praporkem, ale pouze rukama. A proč? Prostě návyk od sekačky. Proto po pár projetí zazněla ona očekávaná věta „to je dřina, strašně mě bolí ruce, jak to tahá“. Další chyba nastala ve chvíli, když se strojem začala obsluha couvat dozadu. Taky návyk ze sekačky – po trávě ani památka, pouze vyoraný drn.

Asi se ptáte, proč jsem jim hned zkraje neřekl, co musí dodržovat? Byl to takový malý test, jak to může dopadnout u zákazníka, který nebyl informován. A zde potom vznikají ony fámy a pomluvy u piva, jak se člověk nadře a stroj je strašně nefunkční a na nic a ostatní hltajíce pivko souhlasně přikyvují. Jasně -  jednoznačně odsoudit a hlavně to někde zveřejnit! Jsme v Česku.

Uvedu jeden příklad – pán si stěžoval, že rotavátor je k ničemu, protože s ním nejde vůbec dělat. Záhada však byla posléze rozluštěna, měl nože obráceně nasazené, tedy tupými hranami dopředu! To není na zasmání! Zde nebyla chyba ve stroji, ale jen a jen v člověku – pán mi jistě odpustí.

Nebojte, po malé chvilce trápení jsem jim vše vysvětlil a předvedl. No a práce šla hladce, bez dřiny a v pohodě. Tímto bych chtěl apelovat na lidi, aby se informovali o používání malé zemědělské techniky. Firma VARI během celého roku dělá předváděcí akce, kde si můžete vše prohlédnout, seznámit se s obsluhou a samotný stroj v praxi osobně vyzkoušet. Třeba Kemp orby v Libici, kde vás naučí správně nastavit pluh a orat.

Na závěr- akce zapůjčení vertikutátoru se zdařila, trávník byl ošetřen a stroj byl pochválen. Jo a já dostal tu lahvinku!

 

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.