Sazeč brambor se propracoval k dokonalosti

Zveřejněno: 28. 4. 2019, autor: Jan Kopřiva, přečteno: 5 304✕

Chválit sazeč brambor je opravdu zbytečné. Metrák brambor zasadím sám za půl hodiny, jediné co mě nejvíc zdržuje, je dosypávání brambor. Jinak sazeč sází přesně a stejně hluboko do nastavené hloubky pomocí naorávací radlice, vzdálenost hlíz je přesná a konstantní a zahrnutí..... tak to byl do nedávna takový oříšek, nebojím se napsat bolestivé místo sazeče.

Zahrnovací ploutev ve většině půd nepracovala, jak by měla. Zem před sebou hrnula jako buldozer, ta se dostávala do kol sazeče a zastavovala je a často se zem nahrnula i do misek sazeče a naprosto je zalepila. Naštěstí to je minulost. V inovovaném provedení má sazeč zahrnování pomocí disků. Ty se dají nastavit na dvě výšky, stranově pootočit a posunout blíž nebo dál od středu. To vše ovliňuje množství nahrnované země a tvar vzniklého hrůbku. Prostě díky tomuto vylepšení dokáže sazeč pracovat v půdě hlinité, jílovité i písčité.

IMG_20170501_101611     IMG_20190419_114018  IMG_20190419_114044

 

Setkávám se ale s názorem, že ani tyto disky nevytvářejí patřičně velký a ostrý hrůbek tak, jak to často vidíme za několikařádkovými traktorovými sazeči. Ano, nevytváří. A proč také? Po zasazení by měla být vrstva země na hlízou maximálně 10 centimetrů. Za takových podmínek brambory rychle vyrostou nad povrch a následně se přiořou. A právě u nižších hrůbků dochází k dostatečnému a pořádnému nahrnutí země proorávkou. Zem se lépe prokypří, odplevelí a dostatečně nahrne k rostlinám.

 

IMG_20170501_100809

 

Tak já píšu sazeči jedničku s hvězdičkou a určitě pochvalu si zaslouží i konstruktéři této záslužné úpravy. Věřím, že se na trhu brzy objeví i samostatný diskový set pro ty, kteří již nechtějí dál zápasit se zahrnovací ploutví a svůj sazeč si budou chtít vylepšit zahrnovacími disky.

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.