Proč používat luční brány?

Zveřejněno: 15. 4. 2019, autor: Jan Kopřiva, přečteno: 11 584✕

Je to přesně rok, co jsem vám představil luční brány. Brány zaujaly celou řadu vlastníků rozlehlých zahrad a lučních pozemků. Dostal jsem také celou řadu dotazů a některé z nich určitě zaujmou i zde na blogu.

                                                              

IMG_20180407_183835
Proč používat luční brány, když se dá louka na jaře uhrabat pásovým shrnovačem – obracečem píce?

 

Pásový shrnovač – obraceč píce má uplatnění, především, jako vyhrabávač stařiny, případně rozhrne menší a kypré krtiny. Zatvrdlé krtčí nebo myší hromady jen „ přelízne“. Pokud byla louka na zimu posekaná, není co vyhrabovat. Pruty obraceče jedou po povrchu travního drnu bez jakéhokoliv zaříznutí, což je u obraceče požadováno.

 

Má význam louku na jaře uhrabovat, když se do doby sečení stejně krtiny nadělají znovu?

 

Rozvláčení krtin, které se nadělaly během zimy je velice důležité. Působením sněhu a zimní vlhkosti jsou často zatvrdlé ( letošní jaro je ukázkou) a než budeme louku sekat, vzniknou z nich (skoro ) betonové kopce na louce. To přináší při sečení nadměrné otupování žacího ústrojí, ať již lištového nebo bubnového a často i jeho poškození. Takové ponechané krtiny zarostou trávou a místo louky budeme mít tankodrom. Něco jiného jsou čerstvé letní krtiny, kterým žací ústrojí projede lehce.

 

Má použití lučních bran jiný význam, než rozhrnutí krtin?

 

Luční brány nejen, že rozhrnou krtiny, ale současně svými hroty naruší travní drn, případný mech i travní plsť. Mají funkci vertikutátoru na louce. Narušením drnu se umožní lepší přístup vláhy a výživy do půdy a podpoří se růst a odnožování trav.

 

Neměl by být větší záběr lučních bran než jen 140 centimetrů?

 

Výrobce těchto lučních bran je dodává pro zahraniční  profesionální horské nosiče nářadí v různých výkonnostních kategorií od 100 centimetrového záběru až po brány 350 centimetrů. Neměl jsem při rozhodování možnost vybrat záběr podle srovnatelného stroje. Těch 140 centimetrů jsem vzal odhadem a Vari systém to zvládá bez problémů i při jízdě do kopce.  Určitě by zvládnul i větší záběr, ale vzhledem k absenci diferenciálu by bylo otáčí s nářadím o hmotnosti 100 a více kilogramů složitější. Já potřebu většího záběru nemám a 1,5 hektaru louky jsem uvláčel v pohodě za 2,5 hodiny.

 

Omlouvám se, že jsem vás tentokrát nezásobil přívalem fotek, ale video to, určitě, zcela nahradí.

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články