Výsadba vinné révy s VARI

Zveřejněno: 24. 10. 2018, autor: Miloš Valenta, přečteno: 3 920✕

Rozhodl jsem se na chatě založit vinohrad, jen takový malý vinohrádek. Mikro vinohrad. No vlastně jsem ve skutečnosti vysadil pět kousků!

 

 

Již dříve byl můj sen mít pár hlav vinné révy a zkusit si vyrobit burčáček, nebo i samotné víno. Já sice kvasím domácí z ovoce, třeba z višní, ale z toho udělám víno zase jen ovocné, které je prostě jiné.

DSC02836

DSC03428

 

 

 

 

 

Letos se ale můj sen začal konečně uskutečňovat. Vše umocnila naše dovolená na jižní Moravě, kde jsme byli ubytováni přímo u vinaře. Tam jsem se neustále na něco ptal a vyzvídal jak na to, proč takhle a ne jinak a vyzkoušel si vlastnoručně sklizeň hroznů, lisování a naložení. Asi měl ze mě obrovskou radost, si myslím! Ale mě to nadchlo a postrčilo dopředu.

Bylo tedy úplně jasné, že nastal ten pravý čas a nemělo cenu dále otálet. Podařilo se mi sehnat staré, kdysi hojně pěstované odrůdy vína na mošt, které byly udržované v původní a stejné kvalitě dodnes. Měl jsem k dispozici celkem pět hlav uchovaných v sadbových kontejnerech. Studoval jsem z knížek a z internetu a mimo jiné zjistil, že doba na výsadbu je vhodná i na podzim v říjnu. Vida je čas! Zem by měla být kyprá a smíchaná s kompostem.

Při okraji zahrady máme slunné místo na podlouhlém záhonku, kde asi pět let rostly jakési žluté květiny bez užitku. Nejprve bylo potřeba částečně vyžilou půdu nakypřit a smíchat s prosetým kompostem. Zajel jsem tedy do rokle s VARI a kátrovačkou KTR – V 80 pro kompost vytvořený převážně z trávy a listí. Zpět jsem přivezl vrchovatý vozík. Zryl jsem záhon, hlínu promíchal s dovezeným materiálem a tím ji vylehčil a dodal důležité živiny.

DSC03394DSC03395DSC03399DSC03403DSC03406DSC03402DSC03410DSC03411DSC03414DSC03417DSC03416DSC03420

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pak nastala samotná výsadba. Štycharem ( to je dlouhý a úzký rýč ) jsem vykopal hluboké jámy, ty ode dna zasypal kompostem a z truhlíků vysadil předpěstovanou vinnou révu. Pak bylo nutné vše důkladně prolít vodou. Tímto jsem měl pro dnešek splněno. Ještě mě čeká zarazit do země tři trubky, mezi ně natáhnout v celé délce dvojmo opěrný drát na uvázání výhonů a samozřejmě se těšit na úrodu. To ale ještě nějaký čas potrvá. Ale mám vytouženou vinici! Jsem vinař!

Pokud jsem napsal a uvedl ve svém článku nějaké nesmysly, tak mě prosím omluvte, jsem vinař začátečník, řízen radami z knih. Rád ale ocením v diskusi Vaše názory a náměty ohledně pěstování vinné révy.

In vino veritas! 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články