Testování strojů na poli i mimo něj aneb kemp mým pohledem

Zveřejněno: 14. 10. 2018, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 765✕

Tradiční kempy orby, pořádané Varáky, se nesou ve velmi přátelském duchu. Kdo takovou akci časově nestíhá, věřte, že o hodně přijde.

Především máte možnost si vyzkoušet stroje při práci. Ti, kteří už Varíka vlastní, určitě pamatují na horké začátky při orbě. A tady to je to pravé místo, kde se správné nastavení obracecího pluhu naučíte jakoby nic. Protože výkladu se ujmuli ti nejpovolanější - z Vari to byli pánové Šimák a Šetek, nechyběl ani Honza Kopřiva, kterého můžete znát z rádia, televize i časopisů. Já osobně Honzu považuji za jednoho z největších zahradních guru, protože to, s jakou lehkostí dokáže odprezentovat správné nastavení stroje pro orbu, to se nenaučíte za jeden den, ale v tomhle je vidět léta praxe. A abych nezapomněl, přítomen byl i kolega - velmi zručný bloger Miloš Valenta.

123

Hodně slýchávám připomínku ,,to se Vám to na tý písčitý hlíně orá“. A musím se přiznat, že na takovou větu začínám být upřímně napsáno mírně alergický. Protože když přijedete na kemp, naučí Vás tady nastavovat pluh a nejen to - s jedním nastavením oráte jak v písčité půdě, tak na opuce či jiné středně těžké půdě. Ti z Vás, kteří se účastnili, tak si orbu na vlastní kůži odzkoušeli a zjistili, že to není žádná dřina. Bylo možné si vyzkoušet i vláčení bránami a práci se smykem.

546

Jako další stroj byl k dispozici rotavátor. Názorněně všem bylo předvedeno, jak krásně nakypří, promíchá hlínu a poradí si i s udusanou půdou. Aby rotavátor dobře fungoval, pak musí mít nejen vyšší hmotnost, aby se zahrabal do půdy. Hodně velkou roli tady hraje konstrukce nožů. Vari tady exceluje s tím, že má nože silné a ke všemu kované.Víc rychlostí a zpátečka znamená, že za strojem neutíkáte, ale zařadíte si takovou rychlost, jaká Vám přijde odpovídající - někdo rotavátoruje na rychlost 2, jiný pro změnu na P.

789

Obrovské překvapení pro mě byl inovovaný štěpkovač Rapido s přídomkem Power Plus. Dostal do výbavy nejsilnější dostupný malý motor BS 950 a aby jeho práce byla opravdu přesvědčivá, tak mu přidali ještě těžší setrvačník. Ten je pro plynulý chod důležitý, akumuluje do sebe kinetickou energii. Takže brání prudkým změnám otáček motoru při značné změně zatížení. Prostě když do násypky vložíte dlouhou a silnou větev s průměrem 5 cm, Rapido ho rozštěpkuje jak já říkám s prstem v nose. A abych nezapomněl, tenhle pracant startuje na cuknutí a ke všemu má sympatické výsuvné držadlo, přes které se nepřerazíte. Prostě super stroj.

101112

Na závěr musím vyzdvihnout velmi přátelskou atmosféru, dobrá nálada umocnila zážitek z krásně zorganizované akce. Vari je v tomto trochu výjimka - školicích akcí pro zákazníky a zájemce pořádá firma každoročně několik.

Mějte krásný podzim, přátelé!

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články