BDR-650V a sečení otav v Krkonoších

Zveřejněno: 19. 7. 2018, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 007✕

S trávou to letos není žádná hitparáda. Při prvním sečení bylo hmoty hodně, teď už to bylo znatelně horší vlivem sucha. Porost byl sice hustý, ale nižší a sem tam se objevila krtina. Což není nic, co by bédéerka nezvládla.

Tenhle podvozek sečení je takovou základní možností, jak sekat trávu, když mám v chalupě Vari systém, jeho předchůdce (Terru) nebo nástupce (Vari Global). Vcelku jednoduchá a líbivá sekačka, ke které se jen připojí motor a nic víc vlastně nemusíte řešit. Podívám-li se okem znaleckým, pak je to takový ,,univerzální koktejl“, vytvořený z druhé generace bubnových sekaček Líza a Lucina. Líza utvořila tomuto podvozku základ; Lucina k tomu přidala zvětšený záběr na 62 cm a řešení hnací nápravy s dvojřemenicí.

BDRka při práciBDRka v akciBDRka v akci2

Rozloženou sestavu motorové jednotky a podvozku naložíte pohodlně do běžného kombíku, pokud chcete stroj převážet v autě, například z domova k chalupě. A s klidným vědomím napíšu, že sekačku klidně jednou rukou při přenášení uchopte za plastový vějíř (on bez problému vydrží), který zakrývá buben před vymrštěním pevných předmětů a nečistot směrem na motor, hůře na obsluhu.

BDRka v akci3Pohled na sekačku a nařádkovanou trávuČást posčené louky s nařádkovaným porostem

Rovnou přeskočím na sečení - za mě dobrý! Tu moji travičku ta mašina dala jakoby nic. Velkou výhodou je celoplošný podběh, strniště je tedy pořád stejné na výšku. Ovladač zapínání a vypínání nehledejte na řidítkách, je vlevo na rámu! Prostě jen nastartujete motor (u mě XP-200), stáhnete otáčky do volnoběhu, zařadíte pohon disku a přidáte otáčky. Nic složitého to není. S řádkovací plachtou se seká tehdy, pokud chcete sečený porost hned odklidit na kompost nebo zkrmit. Bez ní je odhoz o něco větší, ideální pro zahájení sušení. Nevadí mi vlastně ani menší 6“ kola ani pevná náprava, mnoho lidí za tím vidí nevýhody - měli bychom si uvědomit, že tuhá náprava úžasně drží směr na svahu a díky menším kolům mám v rukou stroj s nižším těžištěm, což se na sečení svahů hodí také. Já vím, v tuhle chvíli bych asi měl být zticha o svazích, když seču tu moji rovinku...Ale to je jen tak pro připomenutí. Kdo má tužbu snadno objíždět stromky a keře, vytáhne kolík ze středu kola a otáčení je hned snazší.

Jen je potřeba si zvyknout na ,,obrácené" ovládání pojezdu - při stisku ovládací páčky na řidítkách je pojezd vypnutý. Také ještě k dvojřemenici: jeden pár je určen pro použití podvozku s motorem čtyřtaktním, druhá dvojice pak slouží při zapojení motoru dvoutaktního - zároveň je nutné otočit upínací segmenty na připojovací přírubě.

Přátelé, přeji Vám z celého srdce, užijte si krásné léto a odpočívejte.....třeba při práci v zahradě :-)

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.