RAPIDO nám dospělo

Zveřejněno: 30. 6. 2018, autor: Bronislav Malý, přečteno: 2 248✕

Možná někdo stále váháte, jestli si tento stroj pořídit. Chci Vám jen sdělit, že je zase o něco lepší!!

Dobrý den všem!

Článek nebude dlouhý, spíše jen taková glosa s pár obrázky, ale bude na nich myslím vše podstatné. Požádal jsem kamarády o zapůjčení tohoto modelu štěpkovače v nejsilnějším provedení s motorem B&S 950 E, tedy RAPIDO POWER Plus. Já sám upřednostňuji Rapido s možností připojení pohonné jednotky Vari XP200 nebo Honda. Ale chápu, že může být někdo, kdo jinak nevyužívá stavebnicový systém VARI, a tak verze s motorem je řešení.

Nejvíce se událo "pod strojem". A z těch změn jsem opravdu nadšený. Podle mne to jsou změny ku prospěchu výsledné práce i manipulaci se strojem. Ta hlavní, a tedy mě nejvíc těšící, je větší hmota setrvačníku!!! Jsem přesvědčen, že to je přínosné pro práci, mechanicky pro celý stroj a třeba i motor i se spojkou. Zvýšení hmoty setrvačníku zajistí snažší překonávání mezních nároků na výkon a i při běžném štěpkování se více eliminují rázy od drceného materiálu do řemene a přes něj motoru či spojky. Opravdu toto považuji za nejlepší inovaci. Jako druhé dobré řešení je výsuvné madlo, které velice usnadňuje manipulaci se strojem, aniž by trpěli Vaše paty, nebo byste museli raději se strojem couvat. Vysunout - chytnout - a jede se, kam je libo. No a poslední plusovou věcí je změna imbusového klíče na normální šestihranný klíč pro vyproštění zaseklého materiálu a pootočení řezacím šnekem. Daleko lépe, a tedy i rychleji, se to nasazuje a manipuluje. No a za zmínku stojí masivní tažná pružina napínací kladky řemene, což je zase třeba, neb rázy při drcení jsou přenášeny právě plochým řemenem a u slabší pružiny by mohlo dojít k rozkmitání kladky a nežádoucímu prokluzu řemene. Všechny popsané plusy by měli být vidět na fotkách. Co na fotkách vidět nebude a není to případ tohoto provedení, protože má svůj motor, je přepracování hřídele od kotouče spojky pro pohonné jednotky Vari. Zesílená v průměru a uložení. Tato informace pochází z letošní výstavy TechAgro, kde jsem ji obdržel a i mi ji ukázali. Uvádím ji pro kompletnost informací o změnách "k lepšímu".  

IMG_20180630_164721    IMG_20180630_164657    IMG_20180630_164938

Překvapila mne však síla, která je třeba ke startování tohoto provedení štěpkovače. Naštěstí motor chytá doslova napoprvé a spolehlivě. Ovšem lehce jako v provedení pro motorové jednotky Vari to fakt nejde. Co už, hold se zapřeme a zatáhneme větší silou.

Snad jsem těm, kteří přemýšlejí o tomto štěpkovači v některé z variant, pomohl, a přeji jim dobrou volbu.

Hezké léto, přátelé!!!

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.