Mulčovač na tlačítko

Zveřejněno: 4. 6. 2018, autor: Jaromír Malich, přečteno: 1 945✕

Tráva nám na zahradě vyrostla tak, že v polovině května byla již ve výšce až po pas. Takže bylo na čase vyrazit do terénu a trochu porost zpacifikovat, aby nám ta zelená chobotnice nepřerostla přes hlavu.

Když jsem tu rostoucí trávu viděl, napadlo mě zkusit oslovit ,,Varáky“, jestli už nemají k zapůjčení ten nový mulčovač, co se natáčí ne přes šňůru, ale pohodlně tlačítkem. Naštěstí tento stroj už měli skladem, takže nebylo o čem přemýšlet. Věřím tomu, že Vás Hurricane Max F-580 BiS zaujme tak jako mě!

Ale vezmu to pěkně popořadě. Tenhle stroj doznal proti úplně prvním mulčovačům z řady Hurricane mnoha konstrukčních změn - dnešní kusy mají zastudena tvářené řemenice pojezdu a pohonu adaptérů, vratnou pružinu spínací kladky pojezdu a novou převodovku s tělesem z hliníkové slitiny, utěsněnou motorářským tmelem. Nová je také pojistka proti vyskočení krytu pojezdového řemene. Standartní věci jako profilový rám a nerezová skříň sečení zůstaly. Oproti klasickým Hurikánům má MaX větší kola 3,50 x 8'' a také demontovatelné sekací ústrojí s drážkovanou spojkou. A tím největším tahákem je úplně nový motor Briggs & Stratton se zdvihovým objemem 190 ccm, automatickým sytičem a integrovaným eletrostartem INSTART, označený 875 IS.

Motor BS 875 ISOvládání pracovních režimů motoruDvojitý vzduchový filtrDetail palivového kohoutuKolo s odepínatelným pohonemDetail sekací komory

Práce s tímhle MaXem je pohodlná stejně, jako u jiných sekaček z Libice. Měkčené návleky rukojetí jsou příjemné a pomáhají snižovat přenos vibrací do rukou obsluhující osoby. Startování je díky elektrostartu neskutečně jednoduché - stačí jen stisknout oranžové tlačítko START a motor se rozběhne. Zároveň musím podotknout, že u startování jsem si skoro ukroutil nechápavě hlavu. Do startovacího tlačítka stačí i zastudena jen ťuknout. Motor na to reaguje okamžitým probuzením. Žádné předlouhé protáčení spouštěčem se tedy nekoná. A to i tehdy, když by se stalo, jako mě, že dojde v nádrži benzín. Vypozoroval jsem další dvě vychytávky, které tady přibyly proti starším motorům - standartně dodávaný uzávěr přívodu paliva je žádoucí pro případ delší odstávky a větší průměr nalévacího hrdla paliva také potěší.

Celkový pohled na strojPři sečení 1Při sečení 2Při sečení 3Při sečení 4Při sečení 5

Mulčování přerostlé trávy jde od ruky, i když je pravda, že já sekal hned po ránu, když byl porost ještě navlhlý. Na to, že mulčovač byl vlastně skoro úplně nový, sečení šlo jak po másle, na velkých a širokých kolech se s ním velice příjemně manipuluje. Zlí jazykové budou řvát, že to je nesmysl, protože má pevnou nápravu, to ano, ale při otáčení se nenadřete a pro objíždění jednoduše vytáhnete kolík ze středu kola a můžete objíždět stromky nebo jiné pevné překážky. Tuhá náprava má obrovský plus ve dvou rychlostech, řaditelných jen přehozením řemínku a také ve vynikajícím držení směru při sečení svahů, mezí a jiných nakloněných terénech. Obrovské množství zelené hmoty vypadalo zpočátku skoro jako nezvladatelný úkol - po zahřátí motor jde jako malý buldok a tráva pod blyštivým krytem sekacího nože mizí a mění se v řezanku. Skoro se mi až zdá, že MaX je postavený na mnohem extremnější použití s ještě vyšším porostem a i v nerovném terénu. Žací výška je snadno nastavitelná šestnácti kusy podložek, které se vloží pod zarážku vodicí ,,hokejky“ a velká kola zabrání nechtěnému tancování, chcete-li uskakování stroje.

Sečteno a podtrženo, tohle se povedlo. Snadné startování knoflíkem, silný motor, pohodlné ovládání a měnitelné příslušenství - můžete sekat, uklízet sníh nebo zametat. Pro Vás, kteří chcete od sekačky i něco navíc a vážíte každou korunu, je MaX možností, nad kterou by prakticky smýšlející člověk měl zauvažovat. Já žasnul nad celkově promyšlenými detaily a takto provedené elektrické startování se mi velice líbí.

Určitě uvítám Vaše poznatky z mulčování, stejně tak jako i připomínky nebo náměty.

Mějte se báječně!

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.