Travní traktor VARI RL- 84 - H

Zveřejněno: 14. 5. 2018, autor: Miloš Valenta, přečteno: 7 815✕

Zapůjčil jsem si za účelem vyzkoušení zahradní traktůrek. Jedná se o letošní novinku prodávanou firmou VARI za hezkou cenu a je to ,,mladší bratr“ oproti druhému typu, který je ještě motoricky silnější a má větší záběr sečení. Tak do toho!

 

Traktor je vyveden v barvách VARI, červené s černou. Je osazen motorem GGP Loncin 7500 se zdvihovým objemem 432 cm s výkonem 14 HP a malou spotřebou. Je pružný a okamžitě reaguje na zátěž. Vzduchový filtr je dvojitý – molitanový pásek a skládaný papírový. Sečení obstarávají dva protiběžné nože s vyhazováním krátkým středovým tunelem, čímž se eliminuje ucpávání. Zapínání nožů je elektromagnetickou spojkou jedním tlačítkem. Protiskalpovací válečky nedovolí vyholit sečenou trávu až na hlínu při nerovnosti terénu. Výška sečení je nastavitelná v sedmi úrovních pákou. Koš 240 litrů má zvukovou signalizaci naplnění. A to nejdůležitější – žádné řazení rychlostí, má plynulou hydrostatickou převodovku. Sekání je krátkodobě umožněno i při couvání. Nádrž na benzin pojme 6 litrů, nalévání má pohodlně z boku, tedy žádný trychtýř. Sekací ústrojí má připojení na hadici pro každý nůž zvlášť pro vyčištění. Jako ochrana je vepředu zaoblený nárazník, chránící plastovou kapotáž.

DSC02681DSC02682DSC02697DSC02686DSC02685DSC02692DSC02689DSC02683DSC02693DSC02691DSC02690DSC02696

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlastním svůj zahradní traktůrek již několik let a byl jsem s ním doposud spokojen, dokud jsem nezkusil tento. Původně jsem chtěl napsat vzájemné jejich porovnání, ale to dělat nebudu z důvodu jejich obrovské odlišnosti. Napíšu tedy raději pouze o vlastnostech RL-84-H a mých zkušenostech s jeho prací. Po rozklíčování názvu traktoru zjistíme, že RL= RED LINE, 84 znamená šíře záběru sečení a H je Hydro.

Nejvíce jsem byl zvědavý na tři základní a nejpodstatnější věci: jak kvalitně poseče, zdali se na něj vejdu a je jestli mě vůbec uveze – jsem totiž, co se týče obvodu těla trochu nestandartní. Vešel jsem se, rozjel jsem se a odjel do naší rokle s nerovným terénem na test sečení. Tráva tam je různorodá. Řídká i hustá, místy s mechem a pak zase s drny, měkká i tvrdá, malá i vysoká – od 15 do 35 cm. Takže žádná zahrádečka s golfáčkem, ale celkem tvrdý test. Nasadil jsem tedy maximální otáčky motoru, spínačem spustil pomocí elektromagnetické spojky oba nože a nastavil výšku sečení na nejnižší. Teď jen lehce sešlápnout pedál vpřed a děj se vůle boží! A boží vůle se děla! Samotné posečení bylo skvělé, rovněž i sběr do koše. Za traktůrkem zbyla jen čistá rovná plocha. Dokonalé! Zde možno vidět v reálu na videu.

Motor o sečení vůbec nevěděl, je totiž naddimenzovaný a běžel naprosto v pohodě. Spotřeba benzinu na celé rokli a velké zahradě dělala pouze něco okolo čtyř litrů. Vysypání koše o objemu 240 litrů z místa řidiče je úplné a pohodlné. Ucpávání vyhazovacího tunelu nenastalo ani jednou! Musím ještě poukázat na -  jak tomu říkám já „ kouzelné tlačítko“, které umožňuje sekat i při couvání. To má své využití třeba při obsekávání keřů dokola, nemusíte se vracet obloukem zpět na nové najetí, nebo pokud někde nechtěně vynecháte proužek trávy.

A protože jsem hnidopich, tak jsem objevil dvě celkem nepodstatné maličkosti, které bych ještě vylepšil. Sedačka je sice nastavitelná, ale potřebujete stranový klíč na čtyři šrouby – byly by lepší lyžiny. Druhá věc je hlasitost signalizace plného koše, mohla by být větší. Ale to je jen můj osobní názor.

Na začátku jsem prohlásil, že nebudu dělat žádné srovnávání se svým traktůrkem. Ale – se starým traktůrkem moje manželka odmítala jezdit, protože jí nevyhovovalo ruční řazení a necitlivá spojka, v tomto případě napnutí prokluzujícího řemene. A tak se i stávalo, že si nechtěně místo rozjezdu "někam odskočila", aniž by to chtěla. Traktůrek VARI si samozřejmě také odzkoušela a naprosto jí vyhovoval. Tímto jen chci demonstrovat, že ovládání je tak jednoduché, že i manželky si s radostí mohou užít kvalitní sekání trávy a my můžeme zatím jít na pivo!

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.