Motorová travní sekačka Vari MP1 554 H

Zveřejněno: 30. 4. 2018, autor: Miloš Valenta, přečteno: 2 485✕

Travní porost od minulého projetí strojem PP-60 výrazně poporostl, zhoustl a téměř zcela vymizel mech. Nastává tedy čas sečení první trávy.

 

 

Musím opravdu říci, že zahrada se očividně vylepšila oproti minulému roku. Já ale chci tímto článkem plynule navázat na travní sekačku od VARI, konkrétně na typ nejvyšší třídy, kterou dodává. Je jím stroj s názvem MP1 554 H. Celkové zhodnocení výrobku uvádím obvykle až na závěr článku, ale musím udělat výjimku. Takže na závěr: sekačka je skvělá! 

DSC02667DSC02663DSC02661DSC02662DSC02665DSC02659DSC02638DSC02674

 

 

 

 

 

 

 

Je osazena čtyřtaktním motorem GCV 190 s automatickým sytičem ACS. To v praxi znamená, že po zatáhnutí za startovací šňůru, což jde opravdu zlehka, se už o nic nemusíte starat. Startuje výborně i na poloviční zatažení. Výrobce motoru je Honda, což samo o sobě je záruka kvality a je ve své třídě špička s výkonem. Díky obrovskému krouticímu momentu je pružný – jak bych to řekl – při náhlém zatížení se s tím okamžitě vypořádá a nezná prodlevu do vyrovnání otáček. Je to i krásně slyšet když se seká třeba právě hustý porost, že si ihned přidává.

Nyní uvedu své poznatky s  prací se sekačkou.

 Nastavení výšky pro sečení je jednoduché a proveditelné jednou rukou. Pouze se zamáčkne na madlu pojistka a posunutím nahoru nebo dolu se výška seřídí. Je zde i průhledítko, ve kterém je vidět číslo 1 až 6 pro nastavení. Velice praktické! Sekací záběr má 55 cm.

Sekačka je vybavena velkými koly na ložiskách. Díky nim a své větší váze perfektně kopíruje terén a při přitahování zpět neklade odpor. Proto se s ní lehce manipuluje a to i při otáčení. Rychlost pojezdu je díky variátoru plynule nastavitelná a je vyšší, než jsem zvyklý u starší sekačky jiného výrobce, ale to je také velké plus. Zkracuje se tím doba sekání a díky silnému motoru je bezchybně posekáno. Je určena, myslím si, spíše pro větší plochy. Pokud budu chtít pouze obsekávat záhonky, nebo malou zatravněnou plochu, volil bych sekačku rozhodně menší.

Má čtyři funkce sečení: dozadu, dozadu do sběrného koše, mulčování a boční výhoz. Vše zvládá s lehkostí, přestavba je jednoduchá a rychlá. Musím ale hlavně zdůraznit fakt, že dokonale sbírá sečenou trávu! Na to jsem na starší sekačce nebyl zvyklý. Koš dokáže doslova nacpat trávou až po okraj, dokonce i trochu mokrou. Pouze, jak psal již kolega bloger Malich, bych uvítal nějaké zadní držení pro vysypávání. Stačilo by klidně jen poutko. Pro lepší vyčištění sekačky je vybavena připojovacím nástavcem na zahradní hadici, kde je voda nožem rozstřikována ve spodní části.

Závěr jsem napsal v úvodu, takže mi zbývá dodat na úvod: testoval jsem sekačku, která je největším kalibrem v nabídce VARI. Na zhodnocení jsem měl asi jen patnáct minut, pak mi jí sebrala manželka a začala s nadšením sekat a odmítala mi jí vrátit. To je ten největší důkaz dokonalosti tohoto stroje!

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články