Hrátky s elektřinou

Zveřejněno: 8. 1. 2018, autor: Ondřej Vrzal, přečteno: 4 691✕

Tak a je tu zima. Nastal čas trochu si odpočinout, nabrat síly a připravit techniku na další sezónu. A já bych se s Vámi rád podělil o to, co jsem dělal před rokem…

Všechno to začalo předloni na jaře. V jednom nevinném inzerátu jsem narazil na starou elektrocentrálu k Vari. To už je vcelku rarita, a tak jsem o ní začal více pátrat a zjišťovat informace. Na stránkách Vari jsem dokonce našel návod - jedná se o typ DZE-017. I přes to, že mě od ní mnoho lidí odrazovalo, jsem si ji nakonec dovezl domů. Fungovala perfektně, jak mi předchozí majitel ukázal. Ovšem, ten ji využíval s dvoutaktním motorem a tak bylo otázkou, jak to bude se čtyřtakty. Okamžitě po nainstalování upínacích nýtků a demontáži odstředivého regulátoru otáček, který je pro využití se čtyřtaktem naprosto zbytečný (čtyřtaktní motory na pohonných jednotkách Vari ho mají vestavěný), jsem na centrálu nasadil naše XP-čko a šlo se zkoušet. Kupodivu centrála fungovala! Ale nadšení dlouho netrvalo. Kvůli nižším otáčkám čtyřtaktního motoru nebylo výstupní napětí dostatečné. V tomhle stavu jsem centrálu s nepořízenou uklidil, začínala totiž hlavní sezóna zemědělských prací a na nějaké ladění nebyl čas.

WP_20160612_14_14_27_Pro_LIWP_20160612_14_14_39_Pro_LIWP_20160612_20_03_41_Pro_LI

Po večerech a volných chvílích jsem alespoň získával nějaké technické informace o centrále. Ta moje je z roku 1984 a byla konstruována pro použití s dvoutaktní pohonnou jednotkou MJ-5. S tímto motorem vykazoval generátor, který pochází z vojenské centrály EC-1kVA, parametry 1kVA/4,5A/220V. Pro drobné doladění výstupních hodnot slouží otočný regulátor napětí, který se nachází na ovládacím panelu centrály. Vedle něj je analogový voltmetr, na kterém je možné sledovat aktuální výstupní napětí. Nemálo důležité jsou dvě kontrolky izolačního stavu centrály. Svými parametry dnes už centrála nikoho neoslní, ale pro většinu ručního elektrického nářadí jsou dostatečné. Také se nejedná o žádného drobečka, centrála bez motoru važí 62kg.

Nastal podzim roku 2016 a centrála se opět dostala na pořad dne. Rozhodl jsem se centrálu podrobit renovaci. Následovala tedy rozborka téměř do šroubku, pomazání a výměna vadných dílů. Problém s nízkými otáčkami generátoru jsem se rozhodl řešit úpravou řemenového převodu. Provedl jsem různé výpočty, zhotovil výkres nové řemenice a nechal ji vyrobit. A pak to přišlo. Vše bylo nachystáno na první ostrý test. Teoretické výpočty se měly ověřit v praxi. Nastartoval jsem motor, přidal otáčky na maximum a napětí se na voltmetru vyhouplo na požadovaných 230V, jak určuje návod. Zapnul jsem jistič a připojil malou úhlovou brusku, kterou centrála bez problémů roztočila, aniž by byl znát jakýkoliv pokles napětí či by si čtyřtaktní motor musel přidat vestavěným regulátorem plyn, aby udržel konstantní otáčky. To byl obrovský úspěch, alespoň pro mě. Samým nadšením jsem se rozhodl dát centrále nový nátěr a také dobová kolečka pro lepší manipulaci. Označení jsem změnil na DZE-017/S na znamení toho, že je teď určena a schopna pracovat se čtyřtaktními pohonnými jednotkami.

WP_20161009_17_39_06_Pro_LIWP_20161009_17_44_16_Pro_LIWP_20161027_18_20_48_Pro_LI

IMG_0520IMG_0522WP_20161223_08_56_04_Pro_LI

Ukázala se jako dobrý pomocník při pracích na zahradě, kde není elektrická přípojka. Provozem se dokonce zjistilo, že díky silnému čtyřtaktnímu motoru dokáže dodat proud i úhlové brusce o příkonu 1600W, která je ovšem vybavena pomalým rozběhem. Pro svůj klid ji ovšem používám pouze s příslušenstvím do celkového příkonu 1000W( asi 1,25kVA). Na dnešní dobu je to dávno překonaný stroj. Jednoúčelové stroje, které lze dnes zakoupit, mají větší výkon a menší hmotnost. Pro mě však převažuje její historická hodnota a možnost dalšího využití čtyřtaktní pohonné jednotky. A o tom vlastně Vari systém je…

Abych Vám demonstroval, co centrála opravdu dovede, přikládám video s rychlovarnou koncicí (příkon 900W) a úhlovou bruskou (příkon 720W). To dohromady odpovídá asi 2kVA. Jedná se pouze o test pro Vás, normálně takto centrálu nezatěžuji.

A co vy, máte doma také podobnou raritu? Neváhejte se pochlubit do komentářů.

Přeji Vám krásné lednové dny a vše nejlepší v novém roce 2018

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.