Jak vyčistit dlažbu a nepřijít o ruce?

Zveřejněno: 19. 11. 2017, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 150✕

Ozval se mi jeden z mých dobrých přátel, který přišel s tím, jestli nevím o něčem, co by dokázalo vypucovat zašlou a hlavně zarostlou dlažbu na parkovišti u vily, kde má kancelář. Přiznám se, že jsem neměl o čem přemýšlet, tohle ale ručně vyčistit nepůjde, na tom by jsme nechali ruce...

A tak padla volba na Vedex. Na první pohled mi tenhle čistící stroj připadá díky svým malým rozměrům trochu jako hračka, ale to jen do doby, než jsme se pustili do práce. Všechno má svoje odůvodnění, i to poněkud ,,křivé“, nesymetrické konstrukční řešení podvozku. Vyzkoušel jsem si sám, jak je to šikovné, jet podél obrubníku, nemusíte jezdit tam a zpátky.

 

Vnitřek rámu ukrývá jen pohon dvěma řemeny, soustavu řemenic a napínací kladku. Podle mě jsou ty dva řemeny lepší řešení než použít jeden dlouhý. Záběr pracovního kartáče s ocelovými štětinami činí 35 cm. Stroj nemá pojezd, kola mají pryžový běhoun na plechovém ráfku, specialitou jsou ořezávače u každého kol, které zajišťují stálou čistotu běhounu.

Detail kartáče VedexuDvojitý vzduchový filtr motoru XP140Detail zadního čela Vedexu s ořezávači nečistot z kol

Pohon obstarává maličký motor XP-140, uvnitř se skrývá ocelová vložka válce, pro práci v prašném prostředí má i zdvojenou vložku vzduchového filtru, sytič je zde mechanický, ovládaný páčkou ,,plynu“ na řidítkách.

 

Hmotnost Vedexu je 35 kg, takže ho vyložím sám z auta. Startování je jednoduché, stačí jen nastavit režim motoru páčkou a zatáhnout za rukojeť startéru. Nebyl jsem si úplně jistý, jestli takový motor bude tomuhle čističi stačit. Ale moje obavy se ukázaly jako neoprávněné, je pravda, že odpor kartáče je při jeho zánovním stavu poněkud větší, ale stačí půl hodiny práce a chování stroje se změní do ,,zaběhlého stavu“.

Plocha 1 před...Čištění u obrubníkuPlocha 1 čištěníVedex při práciÚklid uvolněných nečistot kartáčem CB-80...Plocha 1 po vyčištění a zametení

Čistili jsme vlastně dvě části parkoviště, první prostora byla řádně porostlá mechem. Tu kartáč bezezbytku vyčistil, že po mechu nezůstala jediná stopa. To byla ale víceméně zahřívačka, protože na druhé straně parkoviště, pod zídkou, byla pořádná vrstva nečistot, ještě prorostlá různými pleveli a ještě pokrytá zbytky letošního spadaného listí.

 

To byla teprve výzva pro stroj, protože vrstva nepořádku byla snad centimetr vysoká, tady je znát, že o tohle parkoviště se nikdo roky pořádně nestaral. Vedex vše odstranil do posledního smítka, na to, že není vybaven pojezdem, tak je práce s ním pro mě pohodlná a docela i rychlá, poměrně velká kola jsou zárukou snadné manipulace. Ke všemu to jednoduché ovládání, takže mašinku zvládne ovládat i nejedna žena, je-li třeba. Nejvíce práce ale odvede při profi nasazení - ať už je to v obecním komunálu nebo kolem hotelů a penzionů, které si chtějí zachovat prvotřídně udržované zpevněné plochy.

Plocha 2 před...Plocha 2 čištěníAsymetrická koncepce ulehčuje práci u překážekÚklid plochy 2 zametacím kartáčem CB-80Likvidace mechu z prostorů ze spárů dlažbyPlocha 2 po vyčištění a zametení

Materiál, který jsem s Vedexem odstranil z dlažby, následně odklidil kartáč CB-80. Největší část byla odklizena odhozem bez sběru, na dočištění jsem pak sběrací box využil, abych plochu dokonale dočistil.

Vyprazdňování nádoby kartáče CB-80Uklidili jsme velkou hromadu nečistot

Výsledek práce a porovnání stavů před a po práci můžete vidět na přiložených fotkách. Z osobního hlediska bylo mnohem lepší čistit dlažbu za vlhka, neboť patřím k alergikům a tentokrát mě netrápila prašnost. Ať tak jako tak, rozmetání materiálu po ploše brání v každém případě krycí plachta.

 

Čistící kartáč Vedex bych si však, vzhledem k dnešní moderní době, dokázal představit i v provedení s elektrickým startováním provedeným tak, jako to má současná bubnovka Agatha. Třeba se toho jednou dočkáme, všichni víme, že vývoj v Libici nikdy nespí :-) Každopádně tenhle stroj je v mých očích velmi povedený, vyplňuje nejen obrovskou díru na trhu, ale zároveň dokazuje, že šikovné české ruce dokáží dát dohromady velice zajímavé produkty.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.