Příprava půdy na zimu a orba

Zveřejněno: 21. 10. 2017, autor: Miloš Valenta, přečteno: 7 703✕

Ten, kdo před nástupem zimy nezoře, tak to pro příští rok dost zvoral!

 

 

 

Nastala poslední práce na poli před nástupem zimy. Kdo důkladně nepřipraví půdu ještě letos, nemůže očekávat dobré výsledky a úrodu v příštím roce. Toto je prostě základ a jedna z nejdůležitějších polních prací. Využili jsme takzvaného babího léta, kdy počasí na víkend pěkně vyšlo na prohnojení a orbu políčka.

DSC02515DSC02444DSC02525DSC02545DSC02547DSC02549DSC02551DSC02555

 

 

 

 

 

 

 

  Já používám každoročně zelené hnojení – to znamená, že po sklizni úrody rotavátorem upravím půdu a vyseji směsku třeba řepky a hořčice. Jakmile vyroste, tak ji ještě zelenou zaorám. Letos jsem zvolil jiný postup, protože mi zelené hnojení dost přerostlo a chtěl jsem přidat i slamnatý koňský hnůj. Poprosil jsem proto o radu kolegu a blogera Honzu Kopřivu, protože vím, že v tomto oboru je skutečný odborník a on mi velmi dobře poradil.

 

 Nejdříve jsem pomocí mulčovače Tajfun 52 posekal a zároveň rozdrtil velmi bujné a vzrostlé zelené hnojení. Bez problémů, ten stroj od Vari opravdu nic nezastaví. Druhý den po částečném zaschnutí mulče nastoupil na řadu rotavátor, kterým jsem drť mělce zapravil do půdy. Také v pohodě, nenastalo žádné namotávání na nože. Po této úpravě jsem po poli rozházel pravidelně slamnatý koňský hnůj. Děkuji koňákům, kteří mi jej poskytli pouze za odvoz – celkem to bylo šest vrchovatých vleků za auto. No a nakonec nastala poslední fáze a to hluboká orba, aby se půda dokonale obrátila. Byla sice místy dost mokrá, ale stejně to šlo jako po másle, když je právě ve slevě. Vari opět zabodovala a s využitím příslušenství jsem práci v pohodě dokončil. Tak a teď mám do jara klid.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.