Drtit nebo štěpkovat?

Zveřejněno: 17. 10. 2017, autor: Jaromír Malich, přečteno: 4 688✕

Metoda likvidace větví po prořezávce stromů pomocí drtičů a štěpkovačů má u nás poměrně dlouho tradici. Ty klasické, poháněné elektromotorem, jsou určeny hlavně do menších zahrad. Ale stačí mít o pár stromů víc a je rozhodnuto, s elektrickým to nemá cenu.

Pokud se podíváme do historie stavebnice Vari, pak drtič patřil do příslušenství už několik let nazpět - pamatujete Tornádo? Byl to ten přímopřipojitelný adaptér, ke kterému se připojila pohonná jednotka a mohlo se jít pracovat. Tenhle stroj měl ve svých útrobách klasický rychloběžný řezací disk s ostřím, jež ,,strouhalo“ větve a jiný materiál na drobné kousíčky, přičemž maximální průměr vkládaných větví či stonků činil 4 cm. No, nicméně tento stroj je již mnoho let minulostí a nějaký takový ,,werk“ pro Vari chyběl v nabídce.

DSC_0003DSC_0011DSC_0020

V roce 2014 se objevil úplně nový Kajman. Proti tomu původnímu to je úplně něco jiného, stavbou je poměrně vysoký, k jeho pohonu musíte použít převodovku DSK-316, která se používá i pro bubnovku nebo Tajfuna, ale taky řezací mechanika vzešla z čistého papíru. 16 kalených žabek se tu otáčí na společné hřídeli a hrubost výsledné drti je určena velikostí děr spodního síta, přes který materiál vypadává ze stroje ven. Pohon je od převodovky přes klínový řemen a náhon lze na drtiči i převodovce v případě nutnosti odpojit. Uložení hřídele, která nese žabky, má odlité domky ložisek a připojení pro maznici.

DSC_0075DSC_0073DSC_0025

Kajman jako takový je teď částečně nově vyvedený z nerezu (násypka a vyhazovací žlaby). A ta široká násypka je věru dobrá věc, protože jsem tam při drcení vkládal i větší skupiny slabých větví nebo takové, které bych jinak musel rozdělit. Počítejte s tím, že tady musíte větvím pomoct jejich vsouváním do násypky, drtič si materiál sám nebere. Co se týká velikosti drcených větví, tak mašina podrtí větve s průměrem kolem 4 cm, větší jsem neměl možnost vyzkoušet. Výsledkem mého drcení byla hromada jemně ,,nastrouhaného“ odpadu, ten se dá použít třeba pro mulčink pod okrasnými keři. Co musím zmínit jako mírně negativní vlastnost, je vyšší hlučnost při drcení, je to dané konstrukcí stroje. Také nesmím zapomenout, že pokud chci, můžu házet drcenku pod nebo vedle stroje, stačí jen správně nasměrovat vyhazování. Ani mi nevadí, že Kajman nemá transportní kola, pro přejezd jen přizvednu předek stroje a pustím pojezd.

DSC_0124DSC_0140DSC_0167

Rapido je ,,středněběžný“ stěpkovač, ale taky nevyužívá toho, co běžně dostupné štěpkovače, tedy ozubené kolo s přítlačnou deskou. Jde na to chytřeji s dvouchodou spirálou. Stačí jen připojit motor a štěpkovač je připraven k práci. Pro převod z příruby pod motorem na štěpkovací spirálu se tu používá pořádný osmnáctidrážkový řemen a nechybí ani setrvačník. Ta práce s Rapidem ale pořádně odsejpá! Sám si vtahuje větve, je tichý a dělá i docela pěknou štěpku, tu klidně i usušte a využijte na topení, mulčovat kolem rostlin s ní jde samozřejmě také. Když si nachystáte hromadu větví, tak uvidíte, za jakou chvilku máte hotovo. Mě tenhle stroj stále překvapuje, na zahradě ho nepoužívám jen na likvidaci hromady větví po otcově podzimním řádění v korunách stromů. Moje maminka pěstuje mnoho let Ostálky (Cínie), což jsou přes metr vysoké krásně kvetoucí letničky s tuhými zelenými stonky, které lze pomocí Rapida také štěpkovat.

 Abych se jen nezmiňoval o drcení - tentokrát jsem využil k pohonu motor Honda GSV 190. Řadu z nás zajímá rozdíl mezi ním a motorem XP-200. Oba motory jsou velmi kultivované, parádně startují, ale Honda má při použití s Rapidem opravdu mírně navrch, co se týká točivého momentu. Je to znát především při štěpkování silnějších, proschlých větví.

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.