Auto, beton, zídka a wapka

Zveřejněno: 23. 9. 2017, autor: Jaromír Malich, přečteno: 3 643✕

Wapka pro Vari systém mě hodně zajímá, mám za to, že zaujme i nejednoho majitele stavebnice. Umyl jsem s ní auto, zašlou dlažbu, i kus zídky porostlé mechem. Kdo chce, nechť čte :-)

Když jsem měl adaptér tlakové myčky poprvé v rukou, docela mě dostala nízká hmotnost. Váží jen necelých 15 kg, ale pro Ty, co chtějí robustní řešení, určitě přijde vhod, že to není žádný plasťák. Trubkový rám, plechová základní deska, příruba i materiál těla čerpadla z hliníkové slitiny. Vlastně jen ta loukoťová velká kola jsou z plastu, ale to ničemu nevadí. Našel jsem i jednu malou mouchu, a to, že loukoťová kola mají vůči své ose mírnou vůli.

DSC_0040DSC_0096DSC_0104

Provedení čerpadla má podle mého názoru zcela zásadní vliv na životnost. Obecně se ví, že hobby myčky mají plastové pumpy a nic moc nevydrží, čerpadlo se rychle vychodí, pak se přidá ztráta tlaku a je vymalováno. Kovová čerpadla jsou robustnější a dobře snášejí i častější provoz.

DSC_0089DSC_0100DSC_0031 (2)DSC_0039 (2)

K podvozku se připojí motorová jednotka, zapojí přívod vody (já použil vodu z domácí vodárny) a našroubuje tlaková hadice s pistolí a příslušnou tryskou. Držák mycích trysek je přímo součástí stroje - nabízí 15°, 40° trysku nebo řešení při mytí se saponátem. Wapka má přisávání. Prostě jen připojíte nasávání k čerpadlu, hubici zanoříte do nádoby s čisticím prostředkem, nasadíte speciální trysku a můžete pracovat.

DSC_0013 (2)DSC_0026DSC_0052 (2) 

Úplně ze všeho nejdřív jsem chtěl vyzkoušet, jak mi tahle wapka umyje auto. To víte, směny v zaměstnání, k tomu stále hromada práce na zahradě a najednou na některé věci nemám čas. Svoji Fabii jsem dříve umýval každé dva týdny, tentokráte to bylo snad po měsíci. Nejprve přišlo řádné našamponování houbou, abych stáhnul tu nejhorší špínu a dostal trochu lak do kondice. Wapkou jsem pak auto umyl dočista. Nejlepší na to je použít 40° trysku, přes kterou stříká voda pod menším tlakem. Vůz jsem měl jako nový, krásně lesklý a nikde ani známka po špíně a nečistotách. 15° trysku jsem raději na auto nezkoušel, protože tlak vody je pak takový, že bych mohl hledat lakovnu.

DSC_0090 (2)DSC_0062

Po autě ta 15° tryska přišla ke slovu, protože mě zajímalo, jak dokáže ,,třítisícovka“ čistit dlažbu. Když přidáte otáčky a čerpadlo se rozběhne, musíte ovládací páku na pistoli stisknout hodně silně, ale vyčištění betonových povrchů i spár je hračkou. Přes velmi vysoký tlak je vcelku dobrý nápad nejprve spustit proud vody a pak teprve přidat otáčky motoru. S manželkou jsme otestovali i vyčištění zídky od mechu, výsledky čištění betonového chodníku a zídky můžete vidět na videu.

Tenhle exponát udělá podle mě radost všem, jež mají varíka se 4taktním motorem, ale nechtějí si kupovat samostatnou tlakovou myčku. Můžete ji použít na čištění prakticky čehokoliv kolem domu, samotný adaptér wapky má výhodu i v dobré skladnosti.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.