BDRka a boj s neudržovaným pozemkem

Zveřejněno: 14. 9. 2017, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 730✕

Opět jsem se vydal na pozemek, který obhospodařuji mé známé. Tráva tam zase byla přerostlá a tak jsme zabojovali společně se sekačkou BDR-650V.

Tuhle prostoru z mých vyprávění už znáte, sekám jí už třetím rokem. Za tu dobu se podařilo porost mírně přetvořit, na některých místech to už připomíná louku, ale jinde se drží hrůzné plevele, které budeme vytlačovat sečením ještě minimálně další dva roky, než to bude k něčemu vypadat. Od června, kdy jsem tady testoval čtveřici malých mulčovacích mašin, už uplynula nějaká doba a za tu pořádně porost narostl. Jenže s bubnovkou se člověk vlastně nemá čeho bát.

 

BDR-650V, jak zní oficiální tovární označení, je podvozek pro motory z Vari systému. Vychází z dřívějších bubnovek Líza a Lucina, z Lízy má vlastně základ rámu a od Luciny převzala řešení dvourychlostního pojezdu. Tady je to trošku na jiný způsob, protože jednu rychlost používáte ve spojení se čtyřtaktem a druhou s dvoutaktem. Když jsem stroj odkrytoval, už jsem si všimnul nového řešení řemenice nad převodovkou, které se vyrábějí z jednoho kusu materiálu a taky převodovky s tělem z lehkých slitin, jenž má údajně dvojnásobnou náplň maziva. Takové ty klasické věci, jako dvojitý disk, čtyři nože nebo řemeny Optibelt, zůstaly.

DSC_0001 (2)DSC_0012 (2)DSC_0014 (2)DSC_0042

Rozložená sekačka se vejde i do mojí krátké Fabie, naložím jí sám, i když mě po tom trochu bolí záda. Podvozek BDRky váží podle výrobního štítku 41 kg, pohonná jednotka s motorem XP-200 pak 23 kg. Hned při přesunu od auta na cílové místo si všímám jedné zásadní vlastnosti: sekačka v kompletu s motorovou jednotkou je obratná a vyvážená, dobře se mi s ní manipuluje i s vypnutým motorem. Široký rozchod kol a široké pneumatiky na tom mají největší zásluhu. A pokud budete namítat, že stroj má malá kola, pak je to na úkor nižšího těžiště a větší stability při sekání svažitého terénu.

DSC_0020DSC_0029DSC_0037

Pouštím se do sekání: startuji motor a pouštím pohon disku. Tady páčku na rukojeti nečekejte, disk se spouští pomocí malé páčky, která ,,vykukuje“ z krytu disku. Sekačka posekala všechem porost bezproblémově, a to i tam, kde bylo velké množství hrbolů. Celoplošný podběh sekacího disku tady hodně pomáhá, protože stroj jen tak nezabírá do země. Ani velké množství hmoty není překážkou, když máte louku a chcete sekat na krmení, pak není potřeba používat řádkovací plachetku. Buben posekanou hmotu narovná pěkně do řádku i bez ní. Podívejte se na video, kde můžete vidět, jak sestava pracuje.

Kombinaci podvozku sečení a pohonné jednotky využijete v tom případě, že potřebujete jen sekat, ale nechcete například mulčovat či odklízet sníh. Já měl za dvě hodinky hotovo a docela jsem si pochvaloval, jak mi šla práce od ruky. Na sestavě se mi líbí to, že je obratná, poradí si s každým porostem a jednoduše se ovládá. No, ale měl bych i malou výtku - na zadní stranu krytu sečení by to chtělo přidat plachetky podobně, jako to má Samson. Čištění po práci by tak bylo ještě jednodušší.

DSC_0034DSC_0025

Přeji krásné dny a doufám v lepší počasí :-)

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.