Pohádky z mechu a nářadí

Zveřejněno: 3. 5. 2017, autor: Miloš Valenta, přečteno: 2 560✕

Máj je ráj zahrádkářů a pěstitelů. Nastává práce na zahrádkách, příprava záhonků a sázení rajčat, kedlubnů, ředkviček, salátů a další zeleniny.  A je čas se věnovat také trávníku po zimě a zbavit se mechu a stařiny.

 

 

DSC02185DSC02179DSC02180

Mám letos poprvé nového člena "Varčí" rodiny a to PP-60.  Motoristy zklamu, protože to není nový typ převodového oleje, ale zato nadchnu zahrádkáře. Jedná se o tovární stroj na prořezávání a provzdušňování trávníků.  Zvláště z jara a na podzim je důležité projet trávník ostrými noži, aby se voda a hnojivo dostalo ke kořínkům trávy a vyhrabal se mech a stařina. Stroj má k dispozici jak prořezávací nože, tak i pročesávací pružiny. Obojí perfektně likviduje mech i stařinu a to opravdu skvěle. Vše potom pouze přejedu zahradním traktůrkem se sekačkou  a z koše naházím do vozíku na odvoz, samozřejmě Varčou. I zde opět platí pravidlo jeden motor pro více nářadí, stačí nasadit a pracovat - geniální. Ovládání je jednoduché, rychlé a člověk se nenadře. Záměna nožů za pružiny není složitá, ale stejně bych uvítal mít "klece" ještě jedny a pouze je přehazovat u převodovky. Pak by byla výměna snažší a rychlejší. Mohu ale prohlásit, že jsem byl mile překvapen účinností tohoto stroje!

DSC02172DSC02174DSC02173DSC02175DSC02176DSC02178

 

 

Kdysi jsem koupil jakýsi prořezávač neznámé značky s motorkem na 230 V. Vrčel, točil se, ale žádnou kloudnou práci nevykonal - kromě toho, že dvakrát sežmoulal a zničil prodlužovací kabel. To zase ale udělal dokonale. Byl velmi lehký, plastový, takže skákal jako koza a neprořezával, pouze nesmyslně trhal trávu. Myslím si, že tento výrobek v kontejneru přijel a také v kontejneru sběrného dvora odjede.

O prodlouženém víkendu jsem pracoval s Varčou a manželka sázela zeleninu.Oba jsme byli pilní jako včeličky, což se nedá vůbec prohlásit o jednom z členů naší rodiny. Ten se jenom válel a nic nedělal.

DSC02182DSC02184DSC02017

Opět se navracím k názvu tohoto článku - pohádka z mechu a nářadí. Pracovat s prořezávačkou a provzdušňovačkou PP-60 je opravdu pohádka a nemohu jinak, než ji doporučit všem zahrádkářům jako doplněk sestavy Vari. Nedávno jsem měl jeden soukromý dotaz, zda je Vari opravdu tak dokonalá, že ji pouze chválím a zda jsem na ní nenašel nějaké mouchy.  Nemohl jsem zalhat a tak jsem tedy musel s pravdou ven: " Ale ano, našel jsem jich spoustu, seděly na plastovém krytu od startování a vyhřívaly se od motoru".

 

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články