RAPIDO a odpolední brigáda u kamaráda

Zveřejněno: 28. 4. 2017, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 951✕

Můj kamarád se nedávno zmínil o tom, že po podzimu má na zahradě poměrně velkou hromadu větví. A vězte, že ta hromada opravdu velká byla.

 

Zprvu jsem si říkal, že takovým množstvím materiálu, co Petrovi zbylo z kácení a prořezávky, budeme krmit moje Rapido celé odpoledne nebo to musíme rozložit na dvě odpoledne, protože najednou to prostě nedáme. To bych ale nebyl já, abych se nemýlil. Tenhle štěpkovač jsem měl jednou půjčený, vyzkoušel ho i na několika předváděčkách a letos jsem se stal jeho majitelem - a teď si mohu sypat náklaďák popela na hlavu, protože jsem mu křivdil.

123

Musím pochválit, jak se krásně dá rozložit na tři kusy - motorová jednotka, násypka a podvozek se štěpkovací hlavou. Do VW Touran se vejde bez problémů, kdybych odmontoval madlo pro manipulaci, tak ani nesklápíme sedačky.

 

Po příjezdu na místo jsem byl docela zaskočený, protože tolik větví na jednom místě, no, tak to je výzva. Motor dostal plnou nádrž Vervy a šli jsme na to. Rapido jsme krmili na střídačku oba dva, každý z jedné strany a práce nám šla neuvěřitelně od ruky.

4576

Ořezané smrčí s jehličkami, proschlé zbytky tůjí, větve z ovocných stromů a jasanu, prostě velký mix téměř všeho, co člověk v zahradě může najít. Pravidelně jednou za půl hodiny jsme dali desetiminutovou přestávku a následně pokračovali v činnosti. Nevěřte mýtům o tom, že teplý motor XP-200 vyžaduje nastřikování paliva, správně seřízený Vám chytí na první zatažení.

Za dvě hodiny bylo hotovo. Tu obrovskou hromadu jsme zdolali. Dovolím si tvrdit, že nejlépe jde práce od ruky, když se strojem pracují dva lidé najednou, pak větve ubývají takovým fofrem, že nestačíte zírat - jako já. Pro člověka, který má menší ovocný sad se dvěma desítkami stromů, nemá cenu pořizovat velký a drahý jednoúčelový drtič, tenhle stavebnicový je mnohem lepší investicí, navíc se staráte pouze o jeden motor.

 

Přeji Vám pěkné jarní dny :-)

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.