VARI má tři kola? No samozřejmě,třeba při použití jako tahač.

Zveřejněno: 3. 3. 2017, autor: Miloš Valenta, přečteno: 9 917✕

Pranostika pro měsíc únor praví: únor bílý,pole sílí, motor kvílí-pila pílí, moje Varča každou chvíli, tahá klády seč má síly .. a manželka z toho šílí.

Touto pranostikou jsem chtěl navázat na Varču jako na tahač čehokoli. Toto je velmi důležitá věc, pokud ovšem nevlastníte sulku. Rád bych představil své nářadí, které jsem si vymyslel a vyrobil - už nejen pro mě a v současné době je rozhodně nejpoužívanějším. Stalo se dokonalou opěrnou nohou (nepoužívám již ON-01), nosičem nářadí a z Varči se tímto stal i stroj na tahání - třeba právě klád. V tomto konkrétním případě platí zásada: zablokovaná obě tažná kola vpřed i vzad a tahat na první rychlostní stupeň!
Jako opěrná noha (říkám jí též třetí noha) perfektně slouží při zaparkování, odstavení stroje a přejezdu na jiné místo bez nutnosti držet stabilitu.

DSC02129Jedná se o jekl, který přesně zapadne dovnitř . V přední části je na výšku navařena rozpěrná trubka s vnitřním průměrem 16,2 mm pro originální čep Vari. Začepováním se jekl stává pevným prodloužením závěsu za strojem. Na jeho druhé straně je navařeno uložení pro dvě ložiska, která umožňují snadné otočení vedeného kola do stran i při důkladném zatížení. Kolo jsem volil šípového vzoru - k ostatním kolům se hodí vzhledově a má pevný plášť. Se záběrem v půdě ale nemá nic společného, je pouze vedené a má opěrnou funkci.
Toto kolo má střed otočení mimo osu, takže jakékoli zatočení zkopíruje a při couvání se otočí o 180° a opět skvěle zkopíruje pohyb stroje.
Na konci jeklu je skrz provrtán otvor, do kterého se vkládá čep s tažným okem. Po vyndání tohoto čepu lze dovnitř vložit jekl o třídu menší. To je z toho důvodu, aby tyto nástavce pak mohly být různé a výměnné - třeba jako doplněk - ruční naviják na lano, tažné zařízení na vlek za auto pro převoz po zahradě, jako nosič dalšího nářadí pro úpravu zahrádky, záhonů, či políčka.Výhodou této třetí nohy je při práci také krátký poloměr pro zatočení stroje s nářadím v terénu, proti sulce má mnohem menší rádius. Nevýhoda - nelze na tom sedět.

 

 

Cenu výrobku materiálově odhaduji asi 2 500 Kč a samotná práce mi zabrala 3,5 hodiny.
Pro výrobu jsem použil pásovou pilu, sloupovou vrtačku, svářečku CO 2 a soustruh.
Mám ve zvyku po práci, když už je vše hotovo a je klid se usadit, dát si panáčka do každé nohy a "kochat se". No a to má i další výhodu - sedím vedle Varči a dáme si do jedné, druhé a pak i do třetí nohy.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články

Související fotografie