MaX na sněhu

Zveřejněno: 7. 2. 2017, autor: Jaromír Malich, přečteno: 1 751✕

S Lucinou MaX to byl dobrý nápad, udělat z bubnovky rovnou vícefunkční nosič nářadí. Teď přichází čas sněhové radlice, protože sněhu máme nejen my na horách docela velké množství.

 

Stroj s vícefunkčním použitím dává v našich nestálých podmínkách docela smysl. Nechápu, proč si lidi ještě dnes kupují jednoúčelové sněhové frézy, když existují takové nosiče nebo dokonce stavebnicové stroje, kde s jedním motorem můžete pohánět mnoho různých zařízení.

 

MaX má tu výhodu, že má velmi nízké náklady na pořízení a jeho jednoduché adaptéry jsou velice skladné. Samozřejmě, že když stroj přestavujete z bubnovky na použití třeba právě se zimní radlicí, musíte použít nářadí, ale výměnu máte za krátkou chvilku hotovou. Pluh drží na čtyřech šroubech.

 

Šípová radlice se záběrem 80 cm nese označení SP-800. Docela se mi líbí, že nemá maximalisticky navolený záběr. Znáte to, marketing snese všechno, ale tohle bylo vymyšleno dobře - záběr je prostě tak akorát, něco maličko přes rozchod kol hnací nápravy. To víte, trh se stroji sleduji delší dobu a dokáže mě rozčílit, když někdo necitlivě ,,narve“ na malý stroj adaptér s obrovskou šířkou, čímž se celé zařízení výkonově poddimenzuje.Tady můžete jezdit i na polovinu záběru, třeba typicky při dočišťování ploch.

237

MaX prohrne i dvaceticentimetrovou vrstvu čerstvého sněhu. Díky tomu, že se jedná o pluh šípový, ne hrnoucí celou masu sněhu do jedné strany, krásně se s ním uklízí úzké cestičky kolem domů, chalup a podobně. Není třeba velkého prostoru kolem cestiček, aby jste napadaný sníh uklidili tam, kam chcete. No a pokud je vršek napadané vrstvy sněhu tuhý, přední špička pluhu se s ním vypořádá. U shrnovacích pluhů je jedním z důležitých faktů také to, zda je dotyčný typ vybaven ochranou proti poškození dlažby. U MaXe je tento břit polypropylenový a vyměnitelný.

41110

Nakonec nesmím zapomenout ani na dvě rychlosti pojezdu. Já mám rád, když jde práce od ruky a na shrnování jsem použil tu druhou, vyšší rychlost. Někomu tohle tempo nemusí vyhovovat, pak stačí, aby jste přehodili řemínek, který pohání hnací nápravu. Nebudu tady psát o tom, že jsem to zkoušel na stopky, to by byl nesmysl - člověk, který je alespoň trochu zručný, změnu rychlosti provede opravdu během krátké chvilky.

 

Přeji Vám krásné únorové dny, milí přátelé.

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.