Úklid sněhu frézou+video

Zveřejněno: 9. 1. 2017, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 927✕

A je po Vánocích. Svátky a období volna uteklo velmi rychle. Pak přišel nový rok, pohled na váhu mě nevyvedl z dobré nálady a po něm následovala pořádná sněhová nadílka. Konečně impuls k tomu, abych vyrazil do terénu se sněhovou frézou.

 

Měl jsem jen 1 kg ,,nahoře“, ale správným složením stravy a aktivním pohybem, při odhazování sněhu, bylo nechtěné kilo během dvou dní pryč. U nás v krajině krkonošské byla sněhová čepice opravdu pěkná, přes noc z 3. na 4. ledna a následující den zde napadlo dohromady přes 35 cm nového sněhu. Vždyť my horalové jsme na takové podmínky už navyklí,  u nás je počasí takříkajíc skoro nevyzpytatelné. V létě tady míváme hic skoro jak na Jadranu a v zimě pak pořádnou bílou čepici, která ale jaksi v minulých letech chyběla.

 

Sněhová fréza je v takových podmínkách super pomocník, zvláště, když chcete uklidit třeba dvorek před garáží, parkovací místo nebo cestičky kolem domu, ale sněhu je tolik, že se shrnovacím pluhem jej nemáte kam uklidit, navíc s lopatou v ruce to brzy odnesou Vaše záda. Vari má v nabídce dvoustupňovou frézu se záběrem 55 cm, pro kterou se používá převodovka, na jejíž pohon zapojíte v létě mulčovač, bubnovku, žabkový drtič větví nebo obraceč sena. Pro pohon frézy posloužil motor XP-200.

263

V prvé řadě, na pojezdových kolech byly nasazené řetězy, což je úžasný prvek tam, kde je velké množství sněhu nebo kluzký povrch. Často slýchávám od majitelů kolových jednoúčeláků, že ty frézy stojí za prd, protože kola prokluzují a když je sníh těžký, je o posilování postaráno. Paráda, říkal jsem si, protože díky řetězům varík držel stopu jako přibitý. Je to sice maličkost, pro zimní úklid ale velmi podstatná. U fréz totiž hraje rozložení váhy a adheze pneumatik dost podstatnou roli.

 

S frézou se mi nejlépe odklízí čerstvý sníh, ideální je do výšky kolem dvaceti centimetrů, to pak práce opravdu jde od ruky. Můžete frézovat například na celou výšku bunkru, varina to zvládne s občasným vypínáním pojezdu, to aby se pracovní komora vyčistila. Tohle je stroj, se kterým, při zapojení Tajfunu, můžete sekat i drobné nálety, ale v zimě se s frézou bude nejlépe cítit tehdy, když bude sloužit pro pravidelné odklízení bílé nadílky. Jinak odhoz takového lehkého sněhu je naprosto bez jediného problému, vzdálenost odhozu jsem metrem neměřil, ale těch deklarovaných deset metrů to dá. Za velkým odhozem stojí i malinká převodovka na zadní straně frézy, zvyšující otáčky na vstupu. Pro delší přejezdy je možné vypnout pohon adaptéru.

1457

V zimní době je podle mě velmi důležité, aby i za hlubokého mrazu bylo možné nastartovat motor.  Je tu však nastřikovač paliva (primer), podobně jako u velkých sněhových fréz, takže 5x napumpujete palivo do karburátoru, nastavíte provozní otáčky a maximálně na druhé či třetí zatažení za rukojeť startovadla se motor rozběhne. Samozřejmě, že pokud není úplně ohřátý, může být v mrazech menší problém s přechodem z volnoběhu do provozní otáček, proto jsem zastudena nechal motor chvíli běžet v otáčkách, pak nastavil volnoběh a teprve poté zapnul pohon adaptéru. Teplý motor vydrží na volnoběhu bez problému a prudké přidání otáček do provozních také nečiní sebemenší obtíže. Pro celoroční používání motoru použijte polosyntetický olej, je řidší a brání opotřebení motoru za nízkých teplot vlivem lepších mazných vlastností.

Když celkově zhodnotím celoodpolední práci, dal bych tomu známku ,,uspokojivý“. Na zimu by se sice hodila ještě jedna pomalejší rychlost, ale jinak se mi stále líbí to, jaký je varík univerzální pomocník, použitelný po celý rok a jednotlivé součásti skladné. Všechno, co jsem potřeboval, tak jsem do posledního kousku uklidil. Opět se mi dokazuje, že ,,skládačka" nemusí být přes zimu odstavena někde v rohu kůlny. Není to vyloženě horská fréza, ale takové ty jednoúčelové hračky s cenou do dvaceti tisíc strčí do kapsy už jen tím, jakou nabízí robustnost. Pokud člověk například v letní sezoně seká na seno nebo mulčuje, na podzim chce zorat pole nebo dovézt dříví či hnůj a v zimě chce odklízet sníh, pak je jednoúčelová fréza zbytečným luxusem, který se nezaplatí. Pro ty, co shánějí levnější příslušenství, je k malé převodovce v příslušenství i shrnovací radlice.

 

Přeji Vám krásné lednové dny.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.