Údržba před zimní odstávkou

Zveřejněno: 24. 10. 2016, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 618✕

Myslíte, že když teď uklidíte svůj stroj do kůlny nebo garáže jako vždy, bude po zimě fungovat jako obvykle? S velkou nadsázkou mohu rovnou napsat, že nikoliv. Údržbu před zimní odstávkou nepodceňujte.

 

Na začátku je nejlepší řádně vše očistit od veškerých rostlinných zbytků. Vaši bubnovku, mulčovač, sekačku s košem nebo ,,skládačku“ nikdy nemyjte proudem vody, protože tím napácháte neskutečnou paseku. Stačí dvojice hadrů (mokrý a suchý), kterými očistíte stroj tak, že vypadá, jako kdyby byl úplně nový.

 

Bezva je, když u jednoúčeláků sundáte kryty a mrknete na stav řemenů a kladek. Při správném používání strojů se moc neprotahují, ale zběžnou kontrolou a vyčištěním prostorů pod kryty nic nezkazíte.

DSC_0163DSC_0021DSC_0004 

Určitě vypusťte benzín z nádrže i palivové soustavy. Například XP-200 má kalíšek plovákové komory na karburátoru s drenážním šroubem, takže po jeho povolení a vyšroubování vyteče všechno palivo do připravené nádobky. U motorů Honda a Briggs stačí odsát obsah nádrže a potom nastartovat motor a počkat, než zhasne nedostatkem paliva.

 

Pro všechny motory platí, že po vyjetí či vypuštění benzínu zatáhnete za startovací zařízení tak, aby jste cítili odpor – oba ventily jsou zavřené, do válce nepronikne vlhkost a pružiny ventilů nebudou stlačeny po dlouhou dobu odstávky.

DSC_0014DSC_0012DSC_0025

Každoročně kontrolujte stav zapalovací svíčky a vzduchového filtru. Nejsou to drahé díly, často není problém sehnat celou servisní sadu, která kromě těchto dvou obsahuje i náplň oleje. Ten však ponechejte až na jaro, kdy je vlhkostí již znehodnocen a výměna je nutná. Podzimní výměnu ,,spáchejte“ tehdy, pokud stroj užíváte i v zimě. Z některých motorů je třeba olej vylít pomocí překlopení na bok nebo odsátí, jiné mají dříve vcelku běžný vypouštěcí šroub.

 

Nože sekaček nabrušte, ty od mulčovačů, zahradních traktůrků a sekaček pro parkovou úpravu taky nezapomeňte vyvážit alespoň podomácku, stačí k tomu obrácený šroubovák, na který položíte ostří a sledujete, na kterou stranu táhne. Z těžší strany pak odbrušte materiál a kontrolu opakujte tak dlouho, dokud nůž nestojí v rovině.

DSC_0183DSC_0176DSC_0186 

Podobně jako kovové nelakované díly je natřete olejem nebo ošetřete nanosprejem. A nezapomeňte ani na bowdeny, stačí do nich nakapat několik kapek oleje a je po starostech. Docela se mi osvědčilo používání sprejů s přídavkem silikonu na plasty – mám rád stav, kdy moje stroje vypadají (ale i pracují) jako nové :-)

 

Pak už jen přikrýt prodyšnou textilní plachtou a..........můžeme se těšit na jaro!

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.