Podzimní orba se nesmí podceňovat.

Zveřejněno: 6. 10. 2016, autor: Jan Kopřiva, přečteno: 4 494✕

Alternativní způsoby hospodaření propagují bezorebné způsoby zpracování půdy. Na našich středně těžkých až těžkých půdách nepovažuji tyto metody za zcela šťastné. Je to způsob, který je vhodný na velmi lehké půdy, takové se ale u nás nevyskytují. Já mám na mých políčkách půdu středně těžkou a její kvalitu každoročně vylepšuji mohutným organickým hnojením. Mám to štěstí, že soused má krávy a se mnou nadstandardně dobré vztahy. Tak si můžu navozit hnoje kolik potřebuji.

S Vari je přeprava bez problémů.

IMG_20161001_16164720160920_130515

Ale já jsem maximalista a tak na pozemek seji ještě zelené hnojení. V předchozím blogu jsem si liboval, jak se dá i přerostlé zelené hnojení mulčovačem F-700 bez problémů rozdrtit. Musím toto tvrzení doplnit, dá se to i s převodovkou DSK-316 osazenou mulčovačem Tajfun 52. O tom jsem se přesvědčil při natáčení reportáže pro pořad  Polopatě (pozn. autora:vysílané na ČT1 9.10.2016 v 8,50 hodin). Zavadlé zelené hnojení se vyplatí lehce zapravit do půdy pomocí rotavátoru, zdůrazňuji lehce, pouze několik centimetrů hluboko. Je to vlastně taková podmítka. Hluboké zapravení je tady nežádoucí, protože pozemek se stejně bude orat.

20160920_135341

No a pak již rozhodím hnůj a hurá do orby. Možná, že si někdo ťuká na čelo, to vše se nedá pomocí Vari zapravit do půdy, na to je zapotřebí velký traktor. A ono se to dá! Doporučuji sundat z pluhu krojidla, za ta by se tak velké množství organického materiálu zachytávalo a orba by se ztížila. Navíc i kvalita zpracování půdy by byla horší. Tady bych výrazně apeloval na všechny, kteří s Vari ořou – pokud musíte při orbě stroj nadzdvihávat, tlačit a jinak násilím pomáhat, máte špatně nastavený pluh! Vyplatí se nastavení věnovat čas a udělat seřízení podle instruktážních videí a metodik, které naleznete na stránkách Vari, kde je i tento blog.

 

20160920_141315

Ještě bych se zmínil o otáčení stroje na souvrati. Jsou dva možné způsoby. Buď se oba náboje kol dají do závěrné polohy a na koci brázdy se náboj vytáhne ze záběru u toho kola, kolem kterého se stroj otočí ( pak se musí dát opět do polohy závěrné) nebo se na jednom kole nastaví závěrná poloha a na druhém kole poloha volnoběžná. Na konci pole se zařadí zpátečka a s přidáním malého plynu se stroj pozpátku otočí. Já jsem propagátor toho druhého způsobu, je to jednodušší ( nemusím se neustále k zemi ohýbat a vytahovat někdy i zaseklý kolík nábojů kol) a zdá se mi to i víc profesionální. Pravda je, že defirenciál by byl lepším řešením. Třeba tak, jak to měla profesionální převodovka Terra -  T 25, kterou vyráběla firma Motostandard – Gutbrod.

T25

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.