Podzimní očista trávníku

Zveřejněno: 5. 10. 2016, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 424✕

Teď je ta správná doba na péči o trávník v rámci jeho přípravy na bezproblémové přezimování. Každý pěstěný trávník, který sečeme ve stylu parkové úpravy, bychom neměli zapomenout provzdušnit a vyčistit od mechu a drobných nečistot, tvořících travní plsť. Pokud máte doma rotační plečku RPT-2, neklesejte na mysli, nemusíte kupovat celý nový stroj.

 

Stačí Vám k tomu přestavbová sada na PP-60, která s rotační plečkou sdílí totožný hnací řetězec. Set obsahuje dvě osy, do kterých se vkládají buď pružiny pro separaci nečistot nebo vertikutační nože s rozpěrnými kroužky pro prořezání trávníku na jaře před zahájením sezony. Nedílnou součástí je i hlavní kryt, svorná osová tyč, startovací podpěry, pojezdová kolečka a zadní brzdicí ostruha – převodovku, vodicí kolo úplné a zadní držák se použijí z rotační plečky.

DSC_0007DSC_0016DSC_0036

Demontáž je jednoduchá: z kompletního podvozku plečky sejmeme držák radličky a kryt okopávacího ústrojí. Povolíme dvě matice M12 a sejmeme kypřicí sadu. ,,Nahatou“ převodovou skříň (promiňte, že používám tuto formulaci, ale takto mě to naučil VARI guru pan Šimák) řádně očistíme, výstupní šestihrany šnekového kola namažeme vazelínou nebo speciálním sprejem.

 

Poté už začneme s montováním, na každou stranu přijde klec s pracovními prvky, kolo a podpěra. Vše stáhneme osovým svorníkem, nasadíme kryt a kompletní ostruhu. Pak už jen připojíme pohonnou jednotku a hurá do práce!

DSC_0315DSC_0229DSC_0056 

Velký záběr je výhodný, protože práce jde opravdu od ruky. Na obrázcích můžete vidět, jaké množství materiálu separátor z trávníku dokáže odstranit. Za skvěle odvedenou prací stojí také vysoké otáčky (250 ot./min.), které jsou pro kvalitně provedenou očistu trávníku velmi důležité. Čím více pracovních otáček stroj má, tím je separace efektivnější.

DSC_0313DSC_0061

Ideální je, když tuto práci provádíme nadvakrát až na třikrát, zároveň s průběžným úklidem listí v zahradě. Řada z Vás, stejně jako já, na tuto úklidovou činnost používá sekačku, jenž rozseká listí a zároveň sesbírá odstraněný materiál z koberce.Stavebnicový stroj má pro mě i tu výhodu, že jej jednoduše mohu rozložit a převážet v zavazadelníku běžného auta.

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.