Černý úhor

Zveřejněno: 25. 9. 2016, autor: Jaromír Malich, přečteno: 4 364✕

Podle současné terminologie se jedná o udržování tzv.bezplevelného pásu pod ovocnými stromy. Jednodušeji nazváno, je to nakypřená půda pod těmito dřevinami. Jelikož patřím k těm, kteří přebírají ,,řemeslo“ od svých rodičů, i já udržuji tuto půdu pod dřevinami pěkně upravenou.

 

Pro nás, kteří máme větší počet ovocných dřevin v zahradě, má nakypřená půda v těchto místech zcela zásadní význam. Nejen, že v horkém létě brání odparu vláhy od kořenů, ale prostřednictvím kypření mohu bezproblémově přihnojit všechny stromy a keře, které nám každý rok poskytují třešně, višně, jablka, hrušky, rybíz, jostu a mnoho dalšího.

 

Pomáhám si rotační plečkou RPT-2/S, na které mám posazenou pohonnou jednotku PJXP-200. Tahle sestava tady slouží právě a nejčastěji při obnovování černého úhoru. Pod stromy můžete rozhodit rozleželý kompost či malou vrstvičku pokosené trávy a plečka toto všechno krásně a rychle promíchá s půdou. A když zaprší, živiny se ze zapraveného materiálu se dostanou až ke kořenům.

DSC_0003DSC_0007DSC_0004DSC_0011

Díky tomu, že u plečky můžete volit ze čtyř pracovních záběrů, činnost je o to jednodušší. Já nejčastěji požívám záběr 32 cm a dvakrát až třikrát objíždím strom dokola. Když začne travní drn prorůstat do ,,mísy“, není nic jednoduššího, než se strojem trochu zabrat do trávníku a tento proces narušit. Samozřejmě, že pak musíte projíždět kolem i vícekrát, ale práce je precizně udělaná.

 

Podle mě je hluboké kypření zbytečné, a to zvláště tam, kde dřeviny mělce koření – tam si, pokud vezmete na práci rýč, koledujete o záhubu stromu či keře, když jim v mladém stavu přeřežete kořenový systém. Plečka je na takovou práci ideální, protože kypří do hloubky zhruba 8 cm. Ani tuhá, jílovitá půda není problémem, protože pracovní nože jen tak neohnete.

DSC_0028DSC_0037DSC_0109

A když už je opravdu podzim, ani tehdy nemusí stroj bez povšimnutí ležet v kůlně, místo kypření nasadíte klece s pružinami a můžete před zimou vyčistit trávník. Ale to až příště.

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.