Likvidace vysokých porostů

Zveřejněno: 12. 7. 2016, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 101✕

Občas se stává, že tráva na zahradě nebo na louce či v sadu hodně přeroste, prostě každý z nás sem tam řeší takovou situaci. Co když ale máte sekat pozemek, který je mnoho let neudržovaný? V zásadě to můžete řešit dvěma přístupy, buď použít bubnovou sekačku a nebo vyrazit do terénu s mulčovačem.

Jenže při posečení bubnovou sekačkou budete muset všechnu pokosenou hmotu pracně odhrabovat. Je to super řešení, když chováte králíky a trávu tedy budete sušit na seno. Vzhledem k tomu, že já jsem člověk pohodlný a tyto tvorečky nevlastním, používám mulčovač, který dokáže projet snad úplně každým terénem – ale pozor na to, aby jste dokázali zdolat plevel s výškou kolem 1,5 metru, musíte mít perfektně zmáknuté možnosti nastavení stroje pro takové podmínky. A je úplně jedno, jaký záběr a točivý moment máte k dispozici.


IMG_0862V minulém létě se mi ozvala kamarádka, že má poměrně velký pozemek u chaty, na který nikdo nesáhl zhruba deset let. Něco pro mě, říkal jsem si a vyrazil obhlédnout lokalitu. Místo v mírném svahu bylo zahaleno záplavou plevelů, v některých místech dosahujících od země až k mým ramenům. Byla to zajímavá možnost, jak vyzkoušet funkci doplňkového předního krytu k vyžínači F-550, jež jsem tímto prvkem vylepšil. Na obrázcích níže můžete vidět, že pokud mulčovač správně nastavíte, práce půjde krásně od ruky :-).

DSC_0065DSC_0097

Při likvidaci zelené hmoty s takovou výškou vždy řadím pomalejší pojezd a používám nastavení na úplně nejvyšší výšku strniště, protože tím ušetřím nejen benzín, ale i řemenový převod a motor celkově. Pokud bych hned napoprvé drasticky snížil výšku sečení, byť jen o ,,kousek“, motor se bude zbytečně namáhat, otáčky nože poklesnou a tím i kvalita sečení a nadrcení materiálu. Takový porost prostě nemá cenu kosit hned až k zemi – ideální je nadvakrát. V první fázi posečete tu největší hrůzu, která Vám hyzdí pozemek, v druhé fázi se pak nechá nadrcená hmota zhruba tři až pět dní proschnout a mulčování se provede na nižší výšku sečení. Tím se zarovnají i případné nerovnosti a podpoří rozklad pokosené hmoty.

DSC_0025Před zahájením práce se přesvědčte, zda-li se na ploše nenachází pevné předměty, které by mohly stroji ublížit - velké kameny, pařezy nebo dokonce zabetonované trubky dokážou napáchat velké škody. Pokud je porost opravdu hustý, pracujte na menší rychlost, případně zkorigujte záběr stroje tak, aby pracovní efekt sekačky či mulčovače byl odpovídající.

Mnoho užitečných informací o mulčování naleznete na tomto v tomto článku o mulčování.

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.