F-550 B a tři roky provozu

Zveřejněno: 28. 7. 2016, autor: Jaromír Malich, přečteno: 1 420✕

Jsem jen obyčejný zahrádkář, nic víc. Ale pozemek s vysokou trávou, který obhospodařuji, je velký 1200 m2. A k tomu mě vždycky přibudou nějaké plochy mých přátel, které beru jako testovací a můžu tam vyzkoušet, co vyžínač křovin F-550B snese. Je toho dost na to, abych shrnul moje zkušenosti s tímto mulčovačem za tři roky provozu v ne zrovna lehkých podmínkách.

Mám rád dobré stroje. Byl jsem proto zvědav na to, jak dokáže tenhle ,,hurikán" obstát při tvrdé práci, tu a tam se totiž ozve některý z přátel, že potřebuje vypomoct a ví, že na to vždycky najdu nějakou vhodnou techniku. No a tak se sekají takové pozemky, kde tráva krásně přeroste do podoby plevelnaté džungle, výška porostu bývá přes jeden metr a k tomu nechybí ani drobné náletové dřeviny.

DSCN3833DSCN2540DSC_0097

Na obrázcích můžete vidět, že s pětsetpadesátkou se dají zvládnout opravdu rozličné porosty. Ať je to nižší, ale jetelem hustě podrostlý porost, běžná vysoká tráva výšky po kolena nebo deset let neudržovaný ,,bordel".

DSC_0069DSCN9311

K výsledkům dobře odvedené práce mi pomáhá velký rozsah nastavení výšky sečení od 4 do 9 cm na vodicí ostruze, která neujíždí porost a ještě k tomu se o ní nemusím skoro starat. Dvě rychlosti pojezdu jsou pro mě řešené skvěle, protože na změnu nepotřebuji žádné nářadí, s tím se totiž moc nekamarádím - prostě nejsem moc šikovný. Odklopit horní a spodní kryt, nadzvednout kladku a řemen pohodlně přehodit na druhý pár řemenic, a je to. Žádná dřina.

DSCN3875DSCN9300

Bez pořádného motoru by to nešlo - BS 850 je ideální, nádrž o objemu 1,1 litru vydrží i ve velké zátěži něco přes hodinu. S automatickým sytičem nemusím startovat jak o život několikrát za sebou, i po měsíční odstávce mulčovače zatáhnu maximálně dvakrát. Dvojitý filtr s molitanovou předvložkou brání tomu, aby se papírový filtr nadměrně špinil - tohle je super, protože papírová vložka vyjde v originálu na více než 300 Kč, ale v motoru vydrží sloužit i při intenzivním využívání stroje klidně tři sezony nebo víc, jde o to,v jak prašném prostředí motor pracuje. Na druhém obrázku je vidět kolo s kolíkem, který můžete při objíždění překážek vytáhnout a lehounce objíždět stromy, keře a jiné. Tuhá náprava je dobrá pro práci na větších plochách a ve svazích, protože díky tomu mulčovač úžasně drží směr.

Určitě se řada z Vás bude zajímat, co jsem měl na stroji za závady. Nic, ani ťuk a nelžu :-) Jen jednou jsem měnil řemen pohonu sečení, ale to bylo jen preventivně, přišel mi už hodně volný. Pro ještě pohodlnější práci jsem přidal pružinu pojezdu a přední kryt, který brání odhozu sečené hmoty vpřed a zajišťuje dokonalé drcení trávy. Samozřejmě, že každý rok před zahájením sezony vyměním v motoru olej (používám Mogul Alfa 4T 10W-30), promažu bowdeny, páky kladek v jejich uložení a kouknu na stav nože a řemenů. Pečlivě se o stroj starám, protože chci, aby mi i dále parádně sloužil (a to on opravdu dělá). To znamená po každém sečení pořádnou očistu (nikdy nemyjte proudem vody, dělá to paseku), zbytky trávy z rámu a dalších dílů sundám navlhčeným hadrem a otřu do sucha.

Pokud Vás bude cokoliv kolem F-550ky zajímat, ptejte se, rád odpovím, snad Vám budu nějak nápomocen :-)

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.