A zase ten F-550

Zveřejněno: 7. 9. 2017, autor: Bronislav Malý, přečteno: 2 475✕

Tento kratší článek by měl volně navázat na můj loňský článek věnovaný tomuto, pro mne už nepostradatelnému, pomocníkovi. A mám i menší připomínku ke konstrukci, takže kdo má zájem, nechť prosím čte.

Chtěl bych tedy volně navázat na svůj loňský článek k tomuto strojku, kde jsem s ním sekl jak neudržovaný travní porost s dosti nerovným terénem, tak natě brambor a vše ostatní, co mezi řádky a na řádcích brambor vyrostlo.

Loni jsem také psal, že po posečení té trávy a přejetí pozemku traktorem s bránama bude na rok celkem slušný základ pro sečení trávy na seno. No, výsledek je, že místo bran projel se pozemek sice  traktorem (ale s pluhem) a na pozemku letos dozrál a úspěšně se i sklidil jarní ječmen. No co už, to je život. Letošním úkolem pro F-550 zůstalo tedy "jen" sečení natě na části pole s bramborama.

BRONABRONA_1

Někdo si asi řekne: "Má to pěkně zarostlý,  to je teda hospodář!" Ano mám! Je mi líto do brambor valit postřik proti plevelům a potom je konzumovat. To raději nějaký ten plevel, který ale zase v letošním horkém počasí více ochránil porost před sluncem a rychlým vysycháním. Dost na tom, že stříkám mandelinku, protože ta plocha se nedá jinak ošetřit a letos se muselo zasáhnout dvakrát, přičemž ne každý rok je třeba dvojí postřik mandelinky. Co si pamatuju, je to letos teprve podruhé, první byl někdy před čtyřma - pěti lety. Ale zpět k sečení.

Pamatuju si sečení natí kosou, pak vyhrabování a odklízení - brrr, strašná práce. Potom sečení křovinořezem až po "dnešek", kdy seču druhým rokem popisovaným zařízením. Je to prostě nejrychlejší, nejpohodovější a nejdokonalejší posečení, jaký jsem kdy měl. Problém je, že to před "sousedy" neutajíš, takže mám zase o práci víc. Ale tak já jim poseču, oni přiloží ruku ku sběru, takže pohoda. Pořídil jsem vám nějaké fotky a video, tak je prohlédněte, "co Vy na to", a klidně se vyjádřete oběma směry, tedy jak pozitivně, tak negativně. Slušné a konstruktivní kritice se nebráním a jsem ochoten o tom zase slušně diskutovat. No a pochvala, ta zase potěší, i když zde asi není na místě chválit mě, ale ten strojek, jak mu to jde. Samozřejmě jsem zaznamenal i negativní ohlasy na tento výrobek, např. velké vibrace, jiný nespokojený pro jistotu ani neuvedl důvod. Já s vibracema nemám problém. Nezdá se mi, že to nadměrně vibruje a k práci stroje jsem se vyjádřil. Při tom všem plně respektuju něčí nepokojenost a to, že mu stroj nevyhovuje. Nemusí přece direktivně sedět všem. Jen teda musím říct, že jsem rád, že mám motor Honda. Díval jsem se na video v článku Jaromíra Malicha a zdálo se mi, že slyším u motoru B&S jakýsi "neklid" na regulátoru otáček při měnící se hustotě sečené hmoty. Honda to prostě nedělá.

IMG_20170831_154956IMG_20170820_131121IMG_20170820_131219

Sám, ač spokojený uživatel, mám jednu výhradu. Jedná se o uchycení a zajištění, teda spíše nezajištění spodního plastového krytu pod dvojřemenicí pojezdu. Vidno na fotkách. Větší nerovnost mezi osu kol a ta plastík vysmekne z pozice, a když při tom nedej bože couvnete, dostane se do prostoru nože, a kdyby ze zlata byl, je na trsátka!!!! Jediný štěstí je, že to nepřehlédnete, dá to o destrukci dostatečný znukový "signál". Rád bych nějaké zajištění toho krytu tak, aby ona nerovnost plastík jen prohla a ten zůstal i nadále na svém místě. To je snad jediné, co mně tam chybí a věřím, že i tento nedostatek dostane řešení.

IMG_20170820_133203IMG_20170820_133208

Tak to je přátelé asi všechno. Fakt, kdo něco máte, ptejte se, já se pokusím odpovědět. A když nebudu vědět, požádáme výrobce, ne? Tam to určitě někdo vědět bude.

Pěkný zbytek léta a pozor na záda při sběru letošní, myslím slušné, úrody brambor!

Bronislav Malý

PS: Sliboval jsem kratší článek, no nějak se mi to zase vymklo. Omlouvám se.


Poznámka z konstrukce VARI

Bronislave, děkujeme za krásný článek! Nenapadlo nás, že uživatel bude s F-550 vjíždět do brambor a likvidovat natě nebo plevel v řádcích. Jsme rádi, že se s takovýmto terénem stroj popral a zvládl to, dovolím si tvrdit, na jedničku. V návodě sice píšu cituji: „Na plochách nesmí být pevné předměty v porostu a větší terénní nerovnosti.“, ale jsou bramborové řádky větší terénní nerovnost? Ano jsou a pro tento terén je již upevnění krytu opravdu nedostatečné.

Máme řešení pro všechny, kteří stroj vlastní a chystají se do brambor i jiného členitějšího terénu s F-550 vyrazit. Úpravu, kterou zde zveřejňujeme nebudeme považovat za neodborný zásah do konstrukce stroje a nepřijdete tak o záruku.

Pokud se necítíte dostatečně manuálně zruční svěřte tuto úpravu odbornému servisu!

Povolená úprava

V čem úprava spočívá? Je to jednoduché, vyvrtejte v ose dle přiložené fotografie otvor o průměru 4mm ve výstupku v zadní části rámu 4,5mm od kraje a prostrčte jím závlačku o.č. 106524. Plastový kryt tak bude bezpečně zajištěn a můžete vyrazit směle vstříc bramborovým natím.

Tip: Vyvrtaný otvor nezapomeňte zatřít barvou, aby nemohla vznikat rez.

Martin Hrodek – konstruktér F-550

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články