Malý kartáč a jeho velká výzva

Zveřejněno: 25. 7. 2017, autor: Jaromír Malich, přečteno: 2 011✕

Nedávno mi zavolal jeden známý, že si neví rady, jak uklidit zanedbaný tenisový kurt s umělou trávou, o který se snad 15 let nikdo nestaral. První pokusy s hrubým smetákem dopadly tak, že za hodinu práce trochu povyčistil metr plochy a měl dost. Přemýšlel jsem a napadnul mě kartáč CB-80.

Nadešel den D, vjel jsem s kartáčem a zavěšeným sběracím boxem na ten veliký kurt. Pod nohama a koly se mi ,,houpala“ vrstva mechu, písku a napadaných nečistot, které vytvořily prakticky natolik souvislou vrstvu v umělé trávě, že už téměř nebyla umělá, ale přírodní.

9108

Hurá do práce! Co se mi na kartáči CB-80 líbí, jsou především jeho kompaktní rozměry. Ovládací prvky má hezky po ruce, rychle nastavím přítlak štětin na vodícím kolečku, motor Honda GCV 160 na první zatáhnutí naskočí a po roztočení kartáče začínáme likvidovat velkou vrstvu nečistot. Jen pro upřesnění, tahle mašinka má řadu prvků, převzatých z bubnových sekaček a mulčovačů - především základ rámu, řešení pojezdu (šneková převodovka s bronzovým kolem, tvářené řemenice z jednoho kusu materiálu) nebo použité motory. Řidítka s ovladacími prvky, hnací náprava a samotný zametací válec, byly uzpůsobeny pro tuto řadu kartáčů.

DSC_0446DSC_0001DSC_0581

Nejprve pracuji v podélných pruzích, CBčko nijak nenaříká a povrch podemnou začíná trochu světlat, vyhráno ale rozhodně nemám. Po prvních několika projetých pruzích kontroluji sběrací box. To je ale hromada nepořádku za takovou chvíli! Jezdím dál a dál a po první hodině mám strženou tu nejhorší svrchní vrstvu, na pohled kurt prokoukl, ale k mojí opravdové spokojenosti má povrch ještě daleko, mech je zažraný opravdu důkladně a písku je víc a víc. Volím tedy taktiku do kříže, a pro jistotu ještě snížím pojezdovou rychlost, tenhle šikovný prcek má dvě rychlosti j a to se mi v těchto chvílích velmi hodí.

247

Po dalších dvou hodinách práce mě začal pohlcovat optimismus, na okraji kurtu přibývá velké množství hmoty, kterou vysypávám ze sběracího boxu. A je to tady - kartáč se prokousal k podkladu umělé trávy, takže se pokračovalo. Nedalo mi to, zkoušel jsem couvat proti stéblům umělé trávy s naplno roztočeným kartáčem. Trvalo to snad další čtyři hodiny, ale výsledek je minimálně velice přesvědčivý.

 

Nakonec musím uznat, že malý kartáč CB-80 je neskutečně šikovný. Nejen, že zatočí s běžnými nečistotami, listím a sněhem na dlažbě. Že dokáže vyčistit i takhle zanedbanou plochu, to jsem vůbec nečekal. Spirálově provedené uspořádání štětin je perfektně vyřešené, protože to brání přehazování nečistot a šetří tedy Váš čas. A když přijde zima, ani tehdy nemusí spát, po nasazení radlice s ním uklidíte příjezdovou cestu u Vašeho domu či chalupy.

 

Přeji Vám krásné léto!

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související články