Proorání brambor s Vari Global

Zveřejněno: 12. 6. 2017, autor: Miloš Valenta, přečteno: 3 473✕

Čtrnáct dní jsem nebyl na chatě a po příjezdu jsem se zhrozil. Ono to všechno strašně vyrostlo. Nejen tráva - to jsem čekal, ale i brambory - to jsem nečekal.

 

Nás ale práce na zahrádce baví a tak přihrnutí řádků jsem i uvítal. Musím ale říci, že čas na to byl již za pět minut dvanáct, možná už i dvanáct. Bylo to prostě jen taktak, ještě týden a už by to nešlo.  Nadělal bych více škody než užitku a vzrostlé výhony bych strojem zlámal. Přestavba na proorávač řádků není složitá. Základem je převodovka DSK-317 s motorem, místo kol se na šestihrany nasadí proorebná kola a zajistí rychočepem. Dozadu už jen radličku a jde se na to.

DSC02284DSC02287DSC02289DSC02290

 

 

 

 

Tato sestava je účinná, radlička zem naruší a přihrne k bramborám. Malou nevýhodou je, že díky výšce stroje a malé rozteči orebných kol se těžiště posunulo až nahoru. Nastává zde situace, kdy vlastně vedete bujného koně, který má snahu co chvíli utíkat mimo řádky a přitom si ještě lehat. Chce to cvik a pevně stroj držet, je to práce spíše chlapská. Tím se nechci ovšem dotknout žen. Závidím ale kolegovi Honzovi Kopřivovi, který asi touto dobou brázdí své pole a přiorává Čertovým uchem .... popisuje o pár článků níže. Díky jeho nápadu a námětu dal možnost jeho vzniku. Jak se říká - kovářovic kobyla chodí bosa, tak já sám jsem si pro sebe ještě další Čertovo ucho doposud nevyrobil.

Letos na jaře jsem na trávník použil prořezávačku PP-60, která mě dokonale zbavila mechu. Místo něj se tam místy objevil jitrocel. Tak jsme s manželkou sebírali listy a naložili s medem na sirup.

DSC02304DSC02303DSC02307DSC02295DSC02291DSC02296DSC02300DSC02298

Jako já jsem si oblíbil Varču, totéž postihlo i mého psa. Byl jsem upozorněn, zda jsem si všimnul, že je téměř na každém mém videu. A vskutku měli pravdu - byl snad všude. On už je tak naučený, že pokud vyjedu s Varčou ven, že bude psina. Video, které jsem nazval "tak už konečně pojedeme?" je toho důkazem a není to nic neobvyklého.

 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.