Proorávání brambor "klasickým" způsobem

Zveřejněno: 5. 6. 2017, autor: Ondřej Vrzal, přečteno: 6 848✕

Už je to několik týdnů, co se brambory přemístily z chladného sklepa do brázd na políčku. A teď, když začínají pomalu růst, přišel čas na jejich proorání.

Když jsem se po delší době dostal na zahradu, stačil mi jediný pohled na bramborové políčko a bylo mi vše jasné… Brambory je nutné proorat! A s tím mi pomůže naše Vari.

Vrátil jsem se domů a začal si chystat stroj, který budu potřebovat. Žádné novinky a zlepšováky Vám nepředstavím, všechno jsou to věci, které pochází z dílen firmy Vari, tedy až na kola, ale k těm se dostanu. Základem všeho je převodová skříň, v mém případě T-20/SA, kterou normálně používám na rotavátorování. Namísto kypřících nožů jsem na ni však nasadil doma dělaná proorávací kola a do N-3 nosiče místo brzdící radličky, hrobkovací radlici. K pohonu celého stroje jsem zvolil pohonnou jednotku Global s motorem XP-200. V případě potřeby sestavu doplňuji o kolečko a závaží.

A jak celá sestava pracuje? Díky nižší převodovce a lehké pohonné jednotce není ani tolik vratká, jak by se mohlo na první pohled zdát, avšak bez minimálního cviku se člověk neobejde. Přední kolečko používám jen pro transport stroje na místo. Lépe se mi pracuje bez něj. Práce se provádí na 1. př. st. (odpovídá zhruba 2. př. st. u DSK-317 a DSK-317/S). Proorávací kola hrabou, a protože jsou opatřena záběrovými deskami, rozmělní půdu. Není tedy potřeba používat rotační plečku. Nakypřenou zeminu následně radlička přihrne na hrůbky. Rychlost stroje reguluji otáčkami motoru a zanořením hrobkovací radlice do půdy, podobně jako je tomu u rotavátorování. Řádky projíždím vždy ob-jeden, protože se lépe na konci otáčí.

Na proorávacích kolech není nic zvláštního, snad jen, že jako základ posloužila vždy jedna hvězdice z rotavátoru. Na její střed je pomocí čtyř šroubů přimontováno samotné kolo. K jeho původu můžu říct jen to, že vzniklo za doby, kdy se ještě takové příslušenství k Vari neprodávalo - je totiž starší než já. Jak se jeho tvar a podoba „ladila“, Vám také nepovím. Jediné, co mohu s jistotou říci je, že funguje dobře.

Jak to po mém zásahu vypadá? No, podívejte se na přiložené fotografie a posuďte sami…

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související fotografie