Kdo nesází není Čech . . .

Zveřejněno: 13. 5. 2017, autor: Bronislav Malý, přečteno: 3 587✕

Asi jsem suverénně poslední, kdo se pustil do sázení brambor. Ale když to letošní jaro je takový "jiný" no. Já věřím v teplotu zeminy a její vliv na vzcházení brambor, proto jsem začal až nyní.

Dopředu upozorňuju, že neuvidíte žádné novinky, spíše věci přes dvacet let staré. Jen motor je mladík, ale vzal jsem ho, abych vyzkoušel, jak nejnovější provedení řídítek "pasuje" v agregaci se sazečem. Můžu říct, že pasuje a je to plně použitelné. Na fotkách je vidět povalující se dvoutakt, který jsem nakonec ani nepoužil. Že to s ním jde, vím již léta, a jistě i Vy si to dovedete představit.  

20170513_12114320170513_135844

Sazeč, o kterém bude řeč, je ASB 893 nesouc na štítku Mepol a r.v. 1994. Tehdy mě stál 8.500 Kč. Sazeč je agregován jako tažený s volným spojením do spodního závěsu. Lze tedy korigovat směr jízdy, přitom sazeč "nevlaje" za Vari a řádky se nevlní.

20170513_105714Násypka pojme 50 kg sadby. Je to ale tak tak, lepší jsou jen dvě bedýnky, což je kolem 40 kg sadby. U vyobrazeného pozemku to vychází dobře, jedna bedýnka "tam" druhá "zpět" a sazeč je prakticky prázdný. Ale ani prázdný sazeč nemá problém se zahlubováním a nahrnováním. Z násypky odebírají sadbu plastové misky přišroubované na pásu, ale nabrané brambory neprotahují slupcem nasypaných brambor. Nabírají je dole, kde přísun sadby koordinuje pohyblivá klapka a brambory potom putují mimo zásobník nahoru, kde se překlopí do svodu a jedou zase dolů. Sadba vypadne do radličky tvaru přídě lodi. Ještě jsem zapomněl k těm miskám - jsou teda plastové, ale neuvěřitelně pevné a lze do nich kleštěma k tomu určenýma nacvaklout přídavné vložky, buď pro velkou, nebo malou sadbu, aby se brambora buď udržela v misce, nebo nebrala dvě a více hlíz sadby. Já toto ale nepoužívám, jsem spokojený se základem.

Zahrnování se dějě pomocí disků o průměru 45 cm. Disky se při jízdě otáčejí  a zahlou vnější hranou vynášejí zeminu až kam to jde a kde je místo. Vznikne tím vysoký a špičatý kopec, kterému se špička samozřejmě prvním deštěm částečně sesype. Disky nejsou "na pevno", jsou výkyvné podél osy směru jízdy a jsou výškově nastavitelné. Disky berou ve stopě kol sazeče a rozchod kol sazeče je totožný s Vari. Pojezdová kola sazeče mají průměr 43 cm. Myslím, že jsou dostatečně velká a snad i proto jsou hladká, což nemá pražádný vliv na pohyb pásu. Unáší spolehlivě a kola po zemině nekloužou a nezastavují se. Disky jsou natočeny pod úhlem, to je jasné, ale jsou ještě přiklopeny k sazeči, což nevím, jestli je z fotek dobře vidět. Tato "geometrie disků zajistí, že se disky jízdou otáčejí a "berou" hranou zeminu k zahrnutí.

20170513_11013820170513_12171520170513_133800

Sazeč má pár seřizovacích míst. Jak jsem již uvedl, dají se hloubkově seřídit disky a radlička. Potom lze seřídit napnutí pásu s miskama a lze seřizovat klapku v násypce, aby k miskám přicházelo sadby tak akorát. Klapka se pohybuje nahoru - dolů poháněným excentrem od kola. Na sazeči není jediný valivý ložisko. Všechno je to trubka v trubce, nebo trubka na čepu. K mazání pohyblivých částí používám olej. Zdá se mi to lepší. Před sázením promažu, olej zateče a do dalšího sázení alespoň mazací tuk nezatuhne.

Omlouvám se za román, ale snažil jsem se popsat, co šlo. No, kdybych na něco zapomněl, zeptejte se, já doplním info třeba v diskusi pod článkem. Video není, jednak mi ho neměl kdo natočit, pak jsem to i nepovažoval za zásadní. Prohlédněte fotky, tam jsem se snažil zachytit vše popsané. Přátelé, taky mě napadlo, jestli to, co Vy zde teď aktuálně řešíte v rámci úprav sazeče SB-40, já nemám již v "základu"!!!!!

Tak pěkné dny přátelé, ať Vám to roste ku radosti a bacha na mandelinku!!! 

Děkujeme za Váš hlas. Řekněte o článku svým přátelům na Facebooku.

Související fotografie